«Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» – Årets beste film!

6
Total vurdering

Tom Cruise har igjen skapt en utrolig kinoopplevelse med Mission: Impossible -Dead Reckoning Part One. Dette er årets store kinofilm!

Etter fjorårets suksess med Top Gun: Maveric, som fylte kinosalene etter lockdown, redder Cruise nok en gang kinobesøket. Undertegnede så filmen på CineEurope i Barcelona og det var eufori blant kinosjefene fra hele Europa.

Siden den første Mission: Impossible-filmen som kom i 1996 har Cruise levert den ene storsuksessen etter den andre.

De fire første filmene ble regissert av fire forskjellige regissører (Brian DePalma, John Woo, J.J. Abrams, Brad Bird). Christopher McQuarrie ble den femte regissøren med Mission: Impossible — Rogue Nation i 2015, og han har hatt en solid hånd på regien siden da, spesielt med Mission: Impossible – Fallout i 2018 og nå med den med den beste og spennende filmen i serien.

McQuarrie er først og fremst en manusforfatter som har vist seg som en suveren actionregissør. Han vant en Oscar for manuset til The Usual Suspects i 1998. Han har tidligere samarbeidet med Tom Cruise på Valkyrie i 2008, hvor han bidro som medforfatter og medprodusent. Han skrev manus og regisserte også Cruise i Jack Reacher i 2012. McQuarrie skrev også  manusene til Edge of Tomorrow i 2014 og Top Gun: Maverick i 2021.

Det er tydelig at Christopher McQuarrie vet hvordan han skal skrive for Tom Cruise.

Skurk for en ny tid

Den nye skurken i filmen kommer ikke fra Russland, Midtøsten, Asia eller Latin-Amerika. I stedet er skurken Kunstig Intelligens, kalt «The Entity», som planlegger å kontrollere verden gjennom digital teknologi.

Ethan Hunts oppdrag, hvis han velger å akseptere det, er å gjenopprette begge halvdelene av en fysisk sikkerhetsnøkkel, som vil låse opp noe som kan påvirke hele verdens fremtid. Handlingen starter dypt under ishavet, der en ubåt full av russere blir angrepet på grunn av nøkkelen som «The Entity» er ute etter.

Fysisk film

I motsetning til mange andre storfilmer er det ikke de digitale effektene som dominerer denne filmen. Her er det fysiske effekter og stunts utført av virkelige mennesker med elleville forfølgerlsesscener i Roma og stunt i Norge.

Omringet av sine trofaste teammedlemmer, som feltagent Benji (Simon Pegg) og datatekniker Luther (Ving Rhames), samt tidligere MI5-agent Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), danner Ethan Hunt en usikker allianse med den dyktige tyven Grace (Hayley Atwell). Hans hovedmotstander denne gangen er den mystiske Gabriel (Esai Morales), støttet av en ond morder ved navn Paris (Pom Klementieff).

Underveis kommer Ethan i konflikt med dem som opprinnelig bestilte oppdraget hans, og han blir forfulgt av amerikanske styrker.

De siste brikkene i puslespillet kommer fra opptredenene til Eugene Kittridge (Henry Czerny), en tidligere leder av Impossible Mission Force (IMF) som skapte Ethan og teamet hans, men som nå har en ny rolle, og den såkalte White Widow (Vanessa Kirby), en våpenhandler.

Det er mange parallelle historier, men regissør McQuarrie vet hvordan han setter det hele sammen på en måte som tar pusten fra deg og sørger for flust av adrenalinkick underveis. Og dette er bare første del av et action-epos som overgår alle forventninger.

Cruise-kontroll

I filmen er Hunt en mann med dyp melankoli. Han har sett praktisk talt alle rundt seg dø og nekter å la det skje igjen. McQuarrie fyller disse siste delene med åpenbare katolske symboler – en nøkkel i form av et kors, en skurk oppkalt etter erkeengelen Gabriel, og actionscener som truer katolisismens fundament – Cruise føles som en Kristus-lignende figur.

Filmen klimaks er filmet i Hellesylt og på Raumabanen, med et spektakulært motorsykklestunt på førstnevnte sted, mens Raumabanen fungerer som kulisse for Orientekspressen. Disse scenene byr på en svimlende blanding av stunts og høyoktav spenning.

Med Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One har vi fått en storstilt actionfilm som skiller seg ut fra resten av serien – og den beste så langt! Det er en overbevisende fortsettelse av franchisen som gjør at jeg allerede gleder meg til del 2 som kommer neste år.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One er en eksplosiv opplevelse fra start til slutt, et suverent actioneventyr!

6
Total vurdering