Fra venstre Björn Stein, Rolf Lassgård, Henrik Jansson-Schweizer og Jonas Jonasson. Foto: Johan Paulin/SVT og Torbjörn Andersson/TT

Nå kommer «Whiskey On The Rocks» -satire om strandet russisk ubåt i Sverige

Disney+ går inn som medprodusent for den nordiske originalserien «Whiskey On The Rocks», om den russiske ubåten som strandet i Sverige i 1981.

«Whiskey On The Rocks» er en banebrytende og tankevekkende politisk satire på seks episoder som tar for seg de dramatiske dagene da den russiske ubåten U-137 gikk på grunn, kun et steinkast unna den hemmelige svenske marinebasen i 1981. Dette var en oppsiktsvekkende inntreden på svensk territorium under den kalde krigen, som førte til at hele verden holdt pusten.

I verdens søkelys

I sentrum av historien står den sindige, piperøykende statsministeren Thorbjörn Fälldin som plutselig befinner seg i hele verdenspressens søkelys. Hans diplomatiske ferdigheter blir satt på prøve når han må forsøke å roe ned situasjonen mellom en amper svensk øverstkommanderende, de humørsyke lederne av to atommakter og den sjarmerende, men utspekulerte, sovjetiske ambassadøren i Stockholm. Rolf Lassgård har hovedrollen som Thorbjörn Fälldin.

– Det er utrolig spennende å spille i en serie som tar for seg en av de historiske hendelsene der uskyldige Sverige våkner til en ny virkelighet, som nesten overgår det som er mulig å dikte opp, sier Rolf Lassgård.

Den originale historien er skrevet av forfatter Jonas Jonasson, som ble verdenskjent med suksessromanen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant». Serien skal regisseres av Bjørn Stein («Broen» og «Midnattssol»). Patrick Nebout, Magnus Bimberg og Henrik Jansson-Schweizer er både produsenter og manusforfattere.

Politisk satire

– «Whiskey On The Rocks» er en alternativ historie om hva som skjedde da en atombevæpnet ubåt gikk på grunn på det svenske militærets territorium. Jonas Jonassons fantastiske satiriske dramakomedie har alt vi kunne ønske oss på Disney+: En unik, lokal historie som leveres og produseres av et høyst talentfullt team både foran og bak kamera. Jeg ser virkelig frem til å kunne presentere denne serien for et globalt publikum, sier Vibeke Lia, Director of Programming & Production, The Walt Disney Company Nordic & Baltic.

«Whiskey On The Rocks» skal spilles inn i Sverige og Litauen høsten 2023. Disney produserer serien sammen med den svenske allmennkringkasteren SVT og Skyverse. Serien på seks episoder får premiere på SVT i Sverige i desember 2024. Den globale premieredatoen på Disney+ vil annonseres på et senere tidspunkt.