Blu-ray: «Scream VI» – Er det midtpartiet i en ny trilogi?

4
Total vurdering

Ghostface er nå en langt mer aggressiv drapsskikkelse og mer tro mot slashersjangerens opprinnelse enn Cravens ironiske filmer.

Scream 4 (2011) ble Wes Cravens siste film og da han døde tok nye krefter over filmserien. Regissørduoen Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett fikk overlevende karakterer til å komme tilbake, men det var riktignok ikke starten på noen ny trilogi. Scream (2022) var en frittstående film i samme univers hvor filmskaperne kun hadde en sjanse til å gjøre det riktig. Men nå som deres andrefilm Scream VI (2023) har slått franchisens tidligere rekorder i hjemlandet, og franchisen er blant skrekkfilmens mest innbringende, er det nå naturlig å betrakte den som midtpartiet i en ny trilogi.

Det sjette tilskuddet i franchisen ble annonsert kort tid etter at Scream hadde hatt en svært suksessfull lansering og kom litt over et år senere. Med disse filmene må man ha tungen rett i munnen. De første fire filmene til Wes Craven ble fornorsket med tittelen Skrik. Deretter ble relanseringen kort og godt navngitt Scream, men uten noen intensjon om å bygge opp til noen oppfølger. Det nyeste kapittelet Scream VI fikk så påhengt en hale med romertall.

Fortsetter der forrige slapp

Regissørduoen Bettinelli-Olpin og Gillett tar opp tråden der forrige film slapp og før man ser det nyeste tilskuddet er det for å få fullt utbytte anbefalt å ta en oppfriskning av forrige kapittel. Etter tidligere blodige hendelser har Sam (Melissa Barrera), Tara (Jenna Ortega), Mindy og Chad forlatt Woodsboro til fordel for studier i New York. Det er noen dager før Halloween, riktignok uten at dette gjøres noe stort nummer ut av, og i en prolog skal to filmstudenter brukes som brikker i en slags harselering av åpningsscenen i førstefilmen.

Les også: 4K Ultra HD + Blu-ray: «Scream» – Requel er den nye oppfølger og reboot – CINEMA

Sam går nå i terapi og bor i et kollektiv med lillesøsteren Tara og deres nye venn Quinn. Hun har et stort beskyttelsesbehov ovenfor søsteren som er førsteårsstudent på filmstudier, samtidig som hun har et godt øye til naboen Danny. Da medstudentene Greg og Jason blir funnet drept, og masken til Ghostface blir funnet på åstedet, gjenopplever Sam og Tara sitt verste mareritt. Samtidig som politiet og FBI etterforsker saken gjør Sam sin egen etterforskning for å finne ut hvem som står bak.

Ny generasjon regissører

Regissørene tilhører en ny generasjon skrekkfilmskapere som er flasket opp på gamle mestere, men Scream VI føles umiskjennelig ut som et noe repetitivt kapittel i en nesten tretti år gammel franchise. I klassisk innfløkt stil spekuleres det frem og tilbake om hvem som kan være morderen og hva som kan være motivet og på klassisk vis er det utspekulert vrier og vendinger. Det meste er det samme bortsett fra arenaen som nå er New York.

Les også: Maskelek i slasherfilm – CINEMA

På den ene siden gjøres alt riktig i forhold til seriens konsept, men samtidig er dette en reprise av hva vi allerede har sett gjennom fem tidligere filmer og sådan blir handlingen bare litt over middels interessant. Nye roller er gjentagelser av tidligere karakterer og de løse trådene blir etter hvert mange. Samtidig må man akseptere at dette er moderniserte versjoner av et velkjent konsept for en ny generasjon publikum.

Mer aggressiv Ghostface

På overraskende vis Ghostface nå en langt mer voldelig og aggressiv drapsskikkelse som er mer tro mot slashersjangerens opprinnelse enn Cravens ironiske førstefilmer. Også uskyldige sivilister drepes på uvant voldelig vis denne gangen.  Karakterene refererer på velkjent vis til sjangeren slasher, mot tidligere hendelser i filmuniverset og ikke minst mot film i filmuniverset Stab. Filmskaperne skjuler ikke sin forkjærlighet for den grafiske regissøren Dario Argento og den intrikate italienske giallo-filmen. I drapsaktenes tone og stil ligger det heldigvis både hyllest og imitasjon av huggende kniv for de mer sjangerbevandrede.

Les også: Blu-ray + 4K: «I Know What You Did Last Summer» – Fortsatt underholdende 25 år senere – CINEMA

Serien har mistet flere sentrale skikkelser som David Arquettes Dewey og Neve Campbell avslo denne oppfølgeren da hun følte hun ikke fikk honorar som fortjent. Slik klarer denne nye filmen å stå på egne ben med kun muntlig henvisning til karakteren Sidney. På den ene siden kan endelig franchisen løsrive seg fra det vante spor samtidig som man undres på om dette bare er en midlertidig pause før Sidney kommer tilbake for å avslutte det hele nok en gang.

Ny trilogi?

Filmer som blir igangsatt og lansert på litt over et år mangler ofte det som må til for å hevde seg. Scream VI føles derfor ikke som noe utmerket frittstående tilskudd, men i etterklokskapens lys kan den fungere som en fornuftig transportetappe mot en ny finale. Scream VI ble paradoksalt nok seriens mest suksessfulle på amerikanske kinoer og dermed er et syvende kapittel uunngåelig. Ikke ulikt den moderne Halloween-trilogien ligger det an til et påstartet konsept som kan rundes av med en syvende film og slik bli en moderne trilogi for en nye generasjon.

Les også: Er Halloween Ends den endelige slutten på Halloween-franchisen? – CINEMA

Med Scream (Skrik, 1996) og dens oppfølgere lekte Wes Craven med slasherfilmens konvensjoner dannet over tid og lot skuespillere referere til sjangerens filmer, karakterer og dens uskrevne regler. Også i det siste kapittelet må nye filmstudenter forklare sjangere og franchisens regler. Det påpekes at det ikke er noen som lager oppfølgere lenger, nå handler det om filmserier. Reglene nå er at budsjettetene må økes, publikum må forvente det motsatte, ingen er trygge og også sentrale karakterer kan dø. Og ikke minst lages stadig nye tilskudd for å holde på åndsverket.

Historisk fortsatte den ironiske bølgen med Fryktens Sommer (1997), Fryktens Sommer 2 (1998) og Urban Legend (1998) før luften gikk ut av ballongen og vi fikk parodiene Scary Movie (2000) og Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth (2000). Med dagens suksess er spørsmålet om når nye parodier dukker opp? Scream VI er lansert på DVD, Blu-ray samt 4K+Blu-ray, men uten at noe av ekstramaterialet fra den amerikanske utgaven er å finne på nordisk utgave. Det er kanskje ikke så rart da den nordiske utgaven overraskende nok ble sluppet en måned før den amerikanske.

4
Total vurdering