Foto: Luis La

Hollywood-skuespillernes fagforening oppfordrer til streik

Skuespillere slutter seg til manusforfattere i den første samtidige streikeaksjonen på flere tiår.

Hollywood er forberedt på en omfattende nedstenging etter at fagforeningen som representerer mer enn 160. 000 skuespillere stemte for streik torsdag etter at fristen for å sikre økt betaling fra filmstudioer gikk ut ved midsnatt.

I en uttalelse sier Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) at de enstemmig har bestemt seg for å anbefale streik. Landsstyret, ledet av skuespillerinnen Fran Drescher, forventes å formalisere streiken torsdag.

The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) – som representerer store Hollywood-studioer og nettbaserte strømmeplattformer som Netflix, Apple og andre – «forblir uvillige til å tilby en rettferdig avtale på nøkkelspørsmålene som er avgjørende for SAG-AFTRA medlemmer, heter det i uttalelsen.

Lønn og royalties

Skuespillere søker høyere lønn, økte royalties og garantier for at kunstig intelligens ikke vil bli brukt til å reprodusere bildene deres i film- og TV-produksjoner uten deres uttrykkelige tillatelse.

I mai stemte Hollywoods manusforfatterforening, Writers’ Guild of America, for å streike over lignende spørsmål knyttet til betaling, royalties og kunstig intelligens. Skulle skuespillerforeningen formalisere sin arbeidskamp som forventet, vil det være den første samtidige streiken av skuespillere og manusforfattere i Hollywood på 63 år.

«Selskapene har nektet å engasjere seg meningsfullt,» sier Drescher etter at midnattsfristen gikk ut. «Før de forhandler i god tro, kan vi ikke komme til en avtale.»

AMPTP sa i forrige måned at målet var å oppnå «en ny avtale som er fordelaktig for SAG-AFTRA-medlemmer og industrien generelt.» I juni ble oppfordringen til streik underskrevet av flere skuespillere, inkludert Meryl Streep og Jennifer Lawrence.

Dobbeltstreik

En dobbeltstreik fra manusforfattere og skuespillere vil forårsake kaos i bransjen. Den kan også spre seg til forskjellige andre bransjer knyttet til film- og TV-produksjon. I følge data fra Motion Picture Association gir industrien rundt 2,4 millioner jobber og betaler ut 186 milliarder dollar i lønn årlig.

En streik forventes å få umiddelbare konsekvenser for industrien. Eventuelle planlagte film- eller TV-produksjoner vil bli utsatt, mens skuespillere heller ikke vil kunne promotere utgivelsen av kommende filmer på den røde løperen.

Den siste streiken som involverte Hollywood-skuespillere var i 2000, som varte i seks måneder og ble senere beskrevet som den sjette største arbeidsstansen i amerikansk historie.