Ikonet Jane Birkin er død

Jane Birkin, den britisk-franske sangeren, skuespilleren og moteikonet, døde søndag 16. juli 2023, 76 år gammel. Franske medier rapporterte at Birkin ble funnet død i sitt hjem i Paris.

Det franske kulturdepartementet tvitret at Birkin døde søndag. Det hyllet henne som et «tidløst frankofonikon.»

Jane Birkin, et navn synonymt med eleganse, talent og en smule gåtefull sjarm, har fortryllet publikum i årtier med sine fengslende prestasjoner på filmlerretet.

Hun ble født 14. desember 1946 i London. Birkins karriere har  strukket seg over fem tiår og etterlatt et uutslettelig avtrykk i filmverdenen. Med sin unike kombinasjon av sårbarhet og styrke har hun befestet sin status som en av de mest beundrede skuespillerne i sin generasjon. Birkin ble født i London, men fant berømmelse i Frankrike og flyttet dit på 1970-tallet.

Jane Mallory Birkin har 90 film- og tv-serier på CV’en. Hun i tillegg har skrevet, regissert og sunget i filmer og kjent for sin arbeidsmoral. Birkin tok aldri seg selv for seriøst. Selv da hun ble omtalt som den britiske rivalen til Brigitte Bardot, var skuespilleren rask til å understreke den kyske virkeligheten i hennes eksistens. Som hun minneverdig sa: «Med 18 år var jeg den eldste jomfruen i Chelsea.»

I Richard Lesters The Knack (1965) og Michelangelo Antonionis Blow-Up (1966) hadde hun mindre roller.  Hennes status som et London-ansikt fra 60-tallet ble ytterligere forsterket av ekteskapet med komponisten John Barry. Under arbeidet med Bond-serien og Oscar-utdelingen for Born Free (1967), skaffet Barry sin trofékone 16. oktober 1966. Forholdet produserte en datter.

Den eksentriske professoren Oscar Collins bor helt tilbaketrukket i sin kaotiske leilighet. Når en modell Penny Lane (Jane Birkin) og fotografkjæresten flytter inn ved siden av ham, blir han fascinert av henne. Han borer hull i vegger og tak og kikker på henne dag og natt. Han fortaper seg i dagdrømmer og vrangforestillinger.

På tidspunktet for parets skilsmisse i 1968, kunne Jane Birkin lagt til «kultfigur» til CV-en sin. Med et lydspor fra George Harrison, var Wonderwall en slags genial-om-uforståelig kunstfilm – en film mer diskutert enn sett.

Kort tid etter kom tilknytning til en annen musiker til å farge livet hennes. De rundt 12 årene hun tilbrakte med Serge Gainsbourg har vært gjenstand for biografier og utallige artikler, dokumentarer og biopics. Når det gjelder livet deres i og på film, begynte det etter at Jacques Deray castet Jane i hans romantiske krimdrama, La Piscine (1969).

La piscine (1968)

Ting ble raskt bedre etter at Jane spilte hovedrollen overfor Gainsbourg i Pierre Grimblats Slogan (1969). Selv om filmen ble sett på som noe av en europudding, var kjemien mellom stjernene ekstraordinær.

Mange av filmene Birkin laget i denne epoken var ikke var spesielt gode; Kontroversielt tema (den seksuelle sadismen fra 1970-tallets May Morning), iøynefallende titler (1970-tallet Cannabis), dobbeltakten på lerretet med Serge (1971s Romance Of A Horsethief) – alle passet og sementerte bildet hennes. Og selv om det kan ha vært mye søppel, ble Jane Birkin en bedre skuespiller med hvert nye prosjekt.

For bevis på dette, se ikke lenger enn Janes første store film på 1970-tallet, Don Juan ou Si Don Juan était une femme… (1973). Regissert av Roger Vadim – kjent for å gifte seg med kvinner som Jane Fonda og Brigitte Bardot, og deretter lage filmer med dem som Barbarella (1968) og Og Gud skapte kvinnen (1956).

I kjølvannet av Don Juan dukket Jane opp i de italienske filmene Seven Dead In The Cat’s Eye (1973) og How To Make Good When One Is A Jerk And A Crybaby (1974) og den godt mottatt om liten sett The Devil In The Heart (1976). Hun ville bli belønnet for sin tjeneste for filmer som var klart under med en birolle i Death On The Nile (1978), den første av Peter Ustinovs Poirot-bilder på storskjerm.

Hun fikk nok en klapp på skulderen fra Poirot-serien da hun fikk en mer betydelig del i Evil Under The Sun fra 1982.

På tidspunktet for den andre Agatha Christie-filmen var Jane for lengst ferdig med Gainsbourg – datteren deres Charlotte og Birkins takknemlighet overfor Serge ville sikre at et slags bånd varte – og hun var på utkikk etter en bedre skuespillerrolle. Hennes rolle som en forelsket lesbisk i La Pirate fra 1984 var nettopp det, og hennes rørende skildring resulterte i at Jane ble nominert til en Cesar. La Pirate er også kjent for å ha blitt skrevet og regissør Jacques Doillon, Birkins daværende partner og faren til hennes tredje datter, Lou.

La Pirate (1984)

Et år etter La Pirate ble Jane feiret for sin opptreden i Dust, Marion Hansels filmatisering av JM Coetzee-romanen In The Heart Of The Country.

Charlotte Gainsbourg har et velfortjent rykte som en av de mest modige skuespillerne i sin generasjon og ble med i filmer som Lars von Triers Antichrist (2009) og Nymphomaniac (2013).

La Birkin dukket i 2016 opp i den Oscar-nominerte kortfilmen La Femme Et La TGV. Årene siden har vært dedikert til musikken.