Greta Gerwig svarer på kritikken av «Barbie»

Filmen har fått ros både for sin humor og sin smarte måte å flette inn kommentarer om feminisme og kjønnsroller i samfunnet vårt på. Nettopp sistnevnte har ikke gått hjem i alle leire.

Barbie åpnet til sterke anmeldelser (den har en kritikerscore på 90 % på Rotten Tomatoes). Mange anmeldere som trekker frem de feministiske temaene som et høydepunkt, selv om høyreorienterte medier har kalt Barbies feministiske vinkling som «woke» og mener det gir en «mannehatende» fremstilling av Ryan Goslings Ken. Kritikken deres blir hånet av filmgjengere på sosiale medier.

• Senator Ted Cruz fra Texas kaller filmen «kinesisk kommunistisk propaganda»,

• Milliardær Elon Musk latterliggjorde filmen ved å skrive: «Hvis du tar en shot for hver gang Barbie sier ‘patriarkatet’, vil du besvime før filmen er over.

Den konservative kommentatoren Ben Shapiro har fått nesten to million visninger – og internett-hån – for sin YouTube-video, «Ben Shapiro DESTROYS The Barbie Movie For 43 Minutes», der han åpner med å tenne Barbie-dukker og hevder at budskapet i filmen er : «Enten er du en tredjebølge-feminist som hater menn, virkelig hater menn, eller så er du hjernevasket.»

I et nytt intervju med New York Times gir regissør Greta Gerwig sitt syn på saken:

– Det er unektelig mye lidenskap. Jeg håper filmen vil invitere alle til å være med på festen, og gi slipp på ting som ikke nødvendigvis tjener oss, verken som kvinner eller menn. Jeg håper at de som er så lidenskapelige fortsatt vil se filmen, og at den kan gi dem den samme lettelsen som den har gitt andre.

I det samme intervjuet forteller Gerwig om den overveldende positive responsen som «Barbie» har fått, og følelsen av å se fans i rosa feire filmen hennes:
– Det har vært utrolig å gå rundt og se alle i rosa. Jeg kunne ikke ha forestilt meg det i mine villeste drømmer (…) Å møte mennesker på gaten som er spente og glade og spente. For det vi prøvde å gjøre med filmen er å skape noe som folk gjerne vil oppleve sammen.