(Foto: Dag Asle Mykløen)

Margreth Olins «Fedrelandet» er tatt ut til Toronto

I god tid før sin norske premiere 1. september, har Margreth Olins naturdokumentar Fedrelandet blitt valgt ut til et av verdens største publikumsfestivaler.

Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største og viktigste. Her har flere norske filmer fått innpass i det amerikanske markedet, blant annet filmer som Kon-Tiki (2012) og Verdens Verste Menneske (2020).

 Nå er det klart at Margreth Olins siste film, Fedrelandet skal vises som en del av dokumentarprogrammet under festivalen som arrangeres fra 7. til 17. september.

  Vi er enormt glade for at filmen er valgt ut til Toronto og får sin nordamerikanske premiere her. Dette har vært et ønske og mål siden starten og betyr mye for filmens videre liv. Jeg er spent på mottagelsen hos det kanadiske publikummet, de lever tett på og elsker natur slik nordmenn gjør, sier regissør, produsent og manusforfatter Margreth Olin

 Fedrelandet med den internasjonale tittelen Songs of Earth er en dokumentarfilm om naturen opplevd gjennom Olins 85 år gamle fars øyne, vandrende i Oldedalen i Nordfjord. Liv Ullmann og den Gullpalme-belønnede og tre ganger Oscar-nominerte filmskaperen Wim Wenders er blant filmens eksekutive produsenter.

 – Gjennom et år har jeg vandret i fotsporene til faren min i den mektige naturen han er så dypt knyttet til. Jeg fant en ro jeg tror mange savner. Det har alltid vært et eventyr å vandre med pappa, pappa har vist meg hvilken gave naturen er. Den gaven har jeg fått fra han vil jeg gi videre. Det tror jeg på – at det fineste du får, det skal du gi videre, sier Olin om sin nyeste film.

 Margreth Olin har tidligere hatt filmen Engelen (2009) med på festivalen.

 Fedrelandet har premiere på norske kinoer 1. september, men allerede 5. august har filmen før-premiere på ti naturskjønne og spektakulære steder i Norge; Geirangerfjorden, Oldedalen, Stangholmen ved Risør, Gjendesheim, Andersgrotta i Kirkenes, Stokkøya, Reine i Lofoten, ved Nidgardsbreen,  Sandane og operataket i Oslo.