Comandante i regi av Edoardo de Angelis åper festivalen etter at MGM trakk Challengers på grunn av Hollywood-streiken.

Stjernespekket i Venezia til tross for Hollywood-streik

Årets filmfestival i Venezia byr på filmer av amerikanske regissører som David Fincher, Sophia Coppola og Bradley Cooper til tross for de pågående streikene fra Hollywood-forfattere og -skuespillere.

Bortsett fra Hollywood-filmene vil en rekke filmer av asiatiske, latinamerikanske og europeiske mestere lanseres fra festivalen, som arrangeres fra 30. august til 9. september.

Regissør-skuespiller Bradley Coopers Maestro, som er en biografi av komponist-dirigent Leonard Bernstein, Adam Driver og Penélope Cruz er stjerner racerbildramaet Ferrari og David Finchers psykologiske actionthriller The Killer med Michael Fassbender i hovedrollen, vil konkurrere om den prestisjetunge Gulløven på festivalen.

Andre høyprofilerte amerikanske filmer som konkurrerer om festivalens topppris er Sophia Coppolas Priscilla Presley-biografi Priscilla med Cailee Spaeny i hovedrollen, den greske regissøren Yorgos Lanthimos sin sci-fi-komedie Poor Things med Emma Stone og Mark Ruffalo, og Ava DuVernays drama Origin. Imidlertid vil ingen av stjernene sannsynligvis delta på festivalen med mindre skuespillernes streik er løst.

Ikke-amerikanske filmer som konkurrerer om Gulløven inkluderer Agnieszka Hollands flyktningdrama The Green Border, Matteo Garrenos migrasjonsdrama Io Capitano og Luc Bessons DogMan.

Den opprinnelig annonserte åpningsfilmen – Luca Guadagninos sportsdrama Challengers med Zendaya – droppet ut etter at den ble tvunget til å utsette utgivelsesdatoen. Store Hollywood-stjerner forventes også å bli fraværende hvis streiken fortsetter i Hollywood.

Festivalsjef Alberto Barbera innrømmet at Venezia hadde blitt «litt overrasket» av streiken. Han var imidlertid sikker på at virkningen blir«veldig beskjeden», og sa på pressekonferansen at Challengers hadde vært den eneste filmen  festivalen «tapte».

Filmene i hovedkonkurransen

The Promised Land, dir: Nikolaj Arcel
Dogman, dir: Luc Besson
La Bête, dir: Bertrand Bonello
Hors-Saison, dir: Stéphane Brizé
Enea, dir: Pietro Castellitto
Comandante, dir: Edoardo de Angelis (opening night film)
Maestro, dir: Bradley Cooper
Priscilla, dir: Sofia Coppola
Finalmente L’Alba, dir: Saverio Costanzo
Lubo, dir: Giorgio Diritti
Origin, dir: Ava DuVernay
The Killer, dir: David Fincher
Memory, dir: Michel Franco
Io Capitano, dir: Matteo Garrone
Evil Does Not Exist, Ryusuke Hamaguchi
The Green Border, dir: Agnieszka Holland
Die Theorie Von Allem, dir: Timm Kroger
Poor Things, dir: Yorgos Lanthimos
El Conde, dir: Pablo Larrain
Ferrari, dir: Michael Mann
Adagio, dir: Stefano Sollima
Woman Of, dirs: Malgorzata Szumowska, Michal Englert
Holly, dir: Fien Troch