Kortvokst kritikk mot Hugh Grant som en Umpa-Lumpa i «Wonka»

Lenge før premieren har den nye Charlie og sjokoladefabrikken-prequelen Wonka fått kritikk for Hugh Grant i rollen som Umpa-Lumpa.

Debatten rundt representasjon av minoriteter og casting av spesifikke roller fortsetter. Nå er det «Wonka», den kommende prequel-filmatiseringen av Roald Dahls klassiker «Charlie og sjokoladefabrikken» som får kritikk.

Filmen med Timothée Chalamet i tittelrollen forteller historien om godterikongen Willy Wonka som ung, og i traileren ser vi selveste Hugh Grant i en dataanimert versjon av den kjente, oransje Umpa-Lumpa.

Hva i helvete har du gjort med ham?

Nå får rollebesetningsvalget kritikk av den korte skuespilleren George Coppen («Skolen for det gode og de onde», TV-serien «Willow»). I et intervju med BBC mener han at korte skuespillere er ekskludert fra bransjen.

– Mange, inkludert meg selv, mener at kortvokste skal tilbys hverdagsroller i dramaer og såpeoperaer, men vi tilbys ikke de rollene. Den ene døren lukkes, men de glemte å åpne den neste.

I tidligere filmatiseringer av historien, »Charlie og sjokoladefabrikken» fra 1971 med Gene Wilder og 2005-filmatiseringen Johnny Depp, har begge brukt korte skuespillere. Men nå har de valgt å digitalt redusere Grant, som som kjent ikke er kort.
– De har forstørret hodet hans så det ser større ut. Jeg tenkte, hva i helvete har du gjort med ham? sier Coppen i intervjuet.

Regissør Paul King har tidligere snakket om valget av Grant i rollen i et intervju med Hollywood Reporter.

– Jeg tenkte egentlig bare på karakteren – en som kunne være en skikkelig dritt, og så – ah! Hugh! Fordi han er den morsomste, mest sarkastiske dritsekken jeg noen gang har møtt.

Korte skuespilleres kamp om roller, men også respekt er ikke noe nytt. Tidligere har Peter Dinklage kritisert den nye «Snøhvit»-filmen for inkluderingen av det utdaterte konseptet dverger.

«Wonka» har premiere 15. desember.