«Det var jeg!» – underholdende lettbent fransk rettsfarse

5
Total vurdering

Franske François Ozon er en usedvanlig produktiv filmskaper. Det var jeg! er hans 22. film i løpet av 25 år, og han leverer som vanlig kvalitet – godt hjulpet av fremragende skuespillere.

 Det var jeg! kommer mindre enn et år etter hans forrige film, Peter von Kant. Liten avstand i tid, mye i form.

Det var jeg! er et friskt pust i regissørens filmografi. Handlingen er basert på et skuespill av Georges Bell og Louis Verneouil, datert 1934. Historie er nostalgisk og lagt til 1935, men med klare stikk og relevanse til de se siste års #MeToo-debatt.

The Crime Is Mine | March 8, 2023 (France) Summary: Madeleine Verdier, a penniless actress is accused of the murder of a famous producer. With the help of her best friend she proves that, she is acquitted for self-defense. Then begins a life ... Read all
Countries: FranceLanguages: French

Ozon gjør det hele med en lett og etsende tone som vi gjenkjenner fra den utmerkede 8 kvinner (2002) og den sympatiske, om enn mindre, Frustrert fransk frue (2010).

Handlingen starter med drapet på en kjent filmprodusent i Paris på 1930-tallet. Ozon skyter skamløst til alle kanter – mot kvinners situasjon og straffefrihet ved seksuelle overgrep.

Anklaget for mord

Madeleine (Nadia Tereszkiewicz) er en skuespillerinne uten jobb, anklaget for å ha myrdet en filmprodusenten etter at han prøvde å misbruke henne. Til hennes forsvar kommer venninnen, Pauline ( Rebecca Marder), en arbeidsledig advokat.

Det er en fornøyelse å oppleve Nadia Tereszkiewicz, Isabelle Huppert og Rebecca Marder i Det var jeg!

De to bestemmer de seg for å lyve og late som om Madeleine er skyldig for å skape medieoppmerksomhet og få fart på skuespillerkarrieren hennes. De skaper et feministisk forsvar rundt saken, veldig #MeToo. Rettsdramaet og frifinnelsen ender opp med at Madeleine blir kjendis – og jobbtilbudene står i kø. Hennes suksess ender opp med å bli misunnelse hos den virkelige morderen, en aldrende arbeidsledig skuespillerinne (Isabelle Huppert ).

Nadia Tereskiewicz og Rebecca Marder er formidable som farsens hovedpersoner. Sammen med dem er det en fornøyelse å oppleve Isabelle Huppert som den forsmådde morderen.

Ozon har laget en farse fra fortiden med tydelig relevans til nåtid. Han har gitt en strålende rollebesetning et manus fullt av morsomme fraser – resultatet er rett og slett en fornøyelse.

5
Total vurdering