William Friedkin på settet til Exorcisten. (Foto: Warner Bros.)

«Exorcisten» og «The French Connection»-regissør William Friedkin er død

Den amerikanske filmregissøren William Friedkin er død mandag i Los Angeles, Han ble 87 år gammel. Han etterlater seg filmer som går inn i filmhistorien.

William Friedkin, født 29. august 1935, er en amerikansk filmregissør og produsent kjent for sine banebrytende og ikoniske filmer innen skrekk og spenningssjangeren. Med et dypt forankret talent for å skape intense og urovekkende filmer, har Friedkin etterlatt en varig innvirkning på filmverdenen.

Friedkin var en av hovedregissørene til The New Hollywood. Hans mest kjente filmer er The French Connection (Brennpunkt New York) og Exorcisten. For den første av dem mottok han en Oscar, for den andre – en Golden Globe. Friedkins andre verk inkluderer To Live and Die in Los Angeles, The Sorcerer, The Investigator, The Hunted og Glitches.

Friedkins siste film ble The Kane Mutiny Tribunal. Den får premiere på filmfestivalen i Venezia i begynnelsen av september.

Satte ny standard for skrekkfilmer

Friedkins karriere begynte på 1960-tallet, hvor han først arbeidet som dokumentarfilmskaper. Han markerte seg imidlertid som en bemerkelsesverdig regissør med sin første spillefilm, The Birthday Party (1968), basert på Harold Pinters skuespill. Dette var en lovende start som la grunnlaget for hans senere suksesser.

Exorcisten (1973) med Max von Sydow og Linda Blair satt en sny standard for skrekksjangeren.

Et av Friedkins mest ikoniske verk er uten tvil Exorcisten (1973), en film som satte nye standarder for skrekkfilmer og som fortsatt regnes som en av de beste filmene i sjangeren. Filmen, basert på William Peter Blattys roman, handler om en ung jente som blir besatt av en ond ånd, og fokuserer på hennes eksorsisme. Friedkin klarte å skape en intens og urovekkende atmosfære gjennom sin bruk av visuelle effekter, skremmende lyd og sterk skuespillerprestasjon. «The Exorcist» ble en kassasuksess og mottok hele 10 Oscar-nominasjoner, inkludert for beste regi.

Friedkin fortsatte å utforske spenningsgenren med filmen Sorcerer (1977), en remake av den franske filmen Fryktens lønn (1953). Filmen handlet om en gruppe menn som blir tvunget til å transportere dynamitt over farlig område. Selv om filmen ikke ble noen kassasuksess, har den med årene fått anerkjennelse for sitt intense narrativ og imponerende visuelle stil.

Kontroversiell

Cruising (1980) med Al Pacino i hovedrollen ble møtt av protester fra LHBT+-miljøet.

I 1980 regisserte Friedkin Cruising med Al Pacino i hovedrollen- en  kontroversiell thriller som utforsket den homofile underverdenen i New York City. Filmen ble møtt med protester fra LHBT+-samfunnet for sin fremstilling av homofile som mordere og psykopater. Til tross for kontroversene har Cruising blitt gjenstand for retrospektiv analyse og debatt om dens intensjoner og kulturelle påvirkning.

En annen bemerkelsesverdig film i Friedkins karriere er To Live and Die in L.A. (1985) som følger en føderal agent som jakter på en falskmynter. Denne filmen ble kjent for sin stiliserte visuelle estetikk og en spennende musikkscore av Wang Chung.

To Live and Die in L.A. (1985)

På 1990-tallet begynte Friedkin å eksperimentere med forskjellige sjangre og stiler. Bug (2006)  er en intens psykologisk thriller om to isolerte individer som blir paranoide over en konspirasjon. Denne filmen viser Friedkins evne til å skape klaustrofobisk spenning gjennom karakterdrevne drama.

 

Friedkins mangfoldige filmografi inkluderer også Killer Joe (2011), en mørk komedie om en leiemorder, og The Hunted (2003), en actionfilm om en ekspert i overlevelsesferdigheter som blir jaget av en tidligere soldat.

Utfordret konvensjonene

William Friedkin har gjennom hele sin karriere utfordret konvensjonene innenfor filmproduksjon og regi. Hans evne til å manipulere publikums følelser gjennom spennende historier og intense visuelle teknikker har satt ham i en klasse for seg selv. Selv om ikke alle hans filmer har blitt umiddelbare suksesser, har de ofte vunnet respekt og anerkjennelse i ettertid.

I tillegg til sin filmproduksjon har Friedkin også bidratt til filmverdenen gjennom sin erfaring som teaterregissør og forfatter. Hans memoarer, «The Friedkin Connection» (2013), gir innsikt i hans karriere og de utfordringene han har møtt underveis.

William Friedkin har forbløffet og skremt publikum over hele verden med sin unike evne til å skape spenning og intensitet på lerretet. Hans filmer har etterlatt et uutslettelig merke i filmhistorien, og hans status som en mesterregissør innen skrekk og spenningssjangeren er uomtvistelig. Med en karriere som spant over flere tiår, vil Friedkins filmer fortsette å fascinere og skremme publikum i lang tid fremover.