«Full Circle» – kompleks og medrivende thriller

5
Total vurdering

Få regissører behersker å balansere et  skuespillerensemble som Steven Soderbergh. Det viser han nok en gang i HBO Max-serien Full Circle.

Regissøren bak filmer som Ocean’s Eleven, Logan Lucky og Traffic har en egen evne til å la skuespillerne skinne.  Hans sanne geni viser seg når han demper intensiteten, slik at skuespillerne kan utforske subtile nyanser i et større samspill.

Soderbergh samarbeider i Full Circle, som er tilgjengelig på HBO Max, med manusforfatteren Ed Solomon. Gjennom en miks av ran, kriminalitet og  feilslåtte handlinger formes Full Circle til en glimrende serie. Den seks episodene skiller seg ut som noe av Soderberghs mest imponerende verk på mange år, med sterkt skuespill fra et knippe relativt ukjente skuespillere.

Full Circle | July 13, 2023 (United States) Summary: An investigation into a botched kidnapping uncovers long-held secrets connecting multiple characters and cultures in present day New York City.
Countries: United StatesLanguages: English

Historien starter med en liten organisert kriminell familie (bestående av Jharrel Jerome, CCH Pounder og Phaldut Sharma) smir en plan om å kidnappe barnebarnet til den berømte kokken Jeff (spilt av Denis Quaid).

Iprosessen blir det fort mange uforutsette variabler. Tre unge guyanere  – ser dette som en mulighet til å komme seg hjem, siden livet i USA ikke akkurat har blitt slik de håpet. Kokken Jeff (Quaid) forstår ikke hvorfor hans familie er målet for kidnappingen.

Så kommer hemmeligheter fra datteren Sam (Claire Danes) og hennes ektemann Derek (Timothy Olyphant) for dagen. I tillegg avdekkes en gammel historie om korrupsjon – og etterforsker Mel Harmony (Zazie Beetz) håper å løse saken før hun blir avskjediget.

Zazie Beetz er glimrende i serien.

Mange brikker

Solomon og Soderbergh bygger opp en verden som virker kompleks og intrikat, inntil alle brikkene plutselig faller på plass. Dette øker spenningen, inkludert trusler rettet mot sønnen, men det er de som opererer i skyggene som virkelig gjør forskjellen.

Publikum må følge med for å henge med i de uventede vendingene, samtidig som de dras inn i den dramatiske spenningen. I takt med at karakterene prøver å bedra hverandre, blir seerne gradvis klar over hvilke karakterer som er pålitelige fortellere.

Fantastisk skuespill

Skuespillerprestasjonene er imponerende, med Pounder, Jerome, Jones og Cole som skiller seg ut med sitt fremragende arbeid. Pounder har her av de beste scenene hun noensinne har hatt. Jerome viser sin dynamikk som skuespiller igjen med en blanding av selvsikkerhet, sinne og en følelse av bedrag. Hans overdrevne selvtillit skaper kaos i seriens verden, og Jerome utforsker dette med perfekt balanse.

Jones og Cole er banebrytende i sine roller, og formidler to forskjellige innvandreropplevelser på en empatisk måte. Deres storslåtte prestasjoner setter tonen for resten av serien, hvor de kjemper med sin plass i den amerikanske drømmen. Deres handlinger er både egoistiske og uselviske. Sammen med Adia blir de seriens mest overbevisende element, først og fremst på grunn av deres troverdige skuespill.

Claire Danes leverer en av sine beste roller siden Homeland. Dennis Quaid, Jim Gaffigan og William Sadler fyller rollene sine perfekt og tilfører dybde til historien.

Grådighet og besettelse

Likevel er det særlig Solomon og Soderberghs evne til å kritisere kapitalisme og kolonialisme som gir Full Circle dens mest tankevekkende elementer. Gjennom deres samarbeid retter de fokus mot hvordan næringslivet kan skape farlige konsekvenser for verden. Grådighet og besettelse av å skape mer rikdom fører ofte til vold og destruksjon. En enkelt handling kan legge grunnlaget for tiår med kaos, og utløse en skremmende «sommerfugleffekt» som ødelegger liv.

Soderbergh utforske de ulike måtene vi samhandler med kapitalismen i dagens samfunn, fra idrettsutøvere og dansere til hvitvaskere, kjendiskokker og bilprodusenter. Dette kan virke som ulike elementer, men gjennom Soderberghs visjon forenes de til en helhetlig mosaikk.

Det kommer ikke som noen overraskelse at Soderbergh har skapt en dypt kompleks serie. Likevel må det bemerkes at Full Circle bruker en stund på å finne sitt fotfeste. Når det først skjer, serverer Solomon og Soderbergh en imponerende thriller.

5
Total vurdering