«Krigsseileren» nominert til Nordisk råds filmpris

Norges største kinosuksess i 2022, Krigsseileren, er Norges kandidat til prestisjetunge Nordisk råds filmpris. For aller første gang deltar også Grønland i konkurransen og er nominert med spillefilmen The Edge of the Shadows.

I dag ble det kjent at Krigsseileren nomineres til Nordisk råds filmpris. Prisen deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd.

– Jeg er veldig glad for den store anerkjennelsen det er på bli nominert til Nordens viktigste filmpris. Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Jeg håper at nominasjonen gjør at historien deres når enda bredere ut, sier regissør Gunnar Vikene.

Gunnar Vikene nominert for første gang

Regissør og manusforfatter Gunnar Vikenes Krigsseileren er Norges kandidat til Nordisk råds filmpris.

Gunnar Vikene fikk sitt gjennombrudd med spillefilmen Himmelfall og har regissert en rekke filmer etter dette, men dette er første gang han er nominert til denne gjeve prisen. Erfarne Maria Ekerhovd har produsert og koprodusert mer enn 40 filmer og ble blant annet nominert til Nordisk råds filmpris for Mot Naturen av Ole Giæver i 2014.

Her er de andre nominerte

DANMARK: Viften
Av: Regissør Frederikke Aspöck, manusforfatter Anne Neye og produsentene Meta Louise Foldager Sørensen, Nina Leidersdorff og Pernille Munk Skydsgaard.

FINLAND: Bubble (Kupla – org. Tittel)
Av: Manusforfatter Reeta Ruotsalainen, regissør og manusforfatter Aleksi Salmenperä og produsent Minna Haapkylä.

GRØNLAND: The Edge of the Shadows (Alanngut Killinganni – org. tittel)
Av: Manusforfatter og regissør Malik Kleist og produsent Nina Paninnguaq Skydsbjerg.

ISLAND: Driving Mum (Á ferð með mömmu – org. tittel)
Av: Manusforfatter og regissør Hilmar Oddsson og produsent Hlín Jóhannesdóttir.

SVERIGE: Motståndaren (
Av: Manusforfatter og regissør Milad Alami og produsent Annika Rogell.

Nordisk Råds filmpris nominerer fem filmer hvert år – én fra hvert nordisk land. Prisen offentliggjøres tirsdag 31.oktober 2023 på Den Norske Opera & Ballett i forbindelse med Nordisk råds sesjon.

Vinneren mottar 300 000 danske kroner (ca. 490 000 NOK) som deles mellom manusforfatter, regissør og produsent. På prisgallaen deles også ut Nordisk råds priser for litteratur, musikk, barnelitteratur og miljøarbeid.