Foto: Geir Kamsvåg

Alt du trenger å vite om årets filmfestival i Venezia

I neste uke starter filmfestivalen i Venezia. De viser ofte frem filmene som blir Oscar-nominerte. I år åpner den med Edoardo De Angelis’ Comandante.

Filmfestivalen i Venezia arrangeres fra 30. august til 9. september. På grunn av den pågående Hollywod-streiken, måtte festivalen trekke Challengers med Zendaya, som åpningsfilm.

Listen over filmer inkluderer A-liste-regissørene Bradley Cooper, Ava DuVernay og Sofia Coppola.

Cinema har samlet opp alt du bør å vite om den 80. filmfestivalen i Venezia.

Edoardo De Angelis’ Comandante åpner årets filmfestival i Venezia.

Hvem er med i årets jury?

Tidligere denne måneden avslørte filmfestivalen årets jury. Den vil dele ut offisielle priser til spillefilmene som konkurrerer.

Damien Chazelle leder årets jury i Venezia. Her fra innspillingen av La La Land (2016). (Foto) Dale Robinette—Summit Films and Lionsgate Entertainment)

Leder for årets jury er regissøren Damien Chazelle. Chazelles CV inkluderer «Whiplash (2014), «Babylon (2023)» og «La La Land», som åpnet filmfestivalen i Venezia i 2016.

Andre jurymedlemmer inkluderer skuespiller Saleh Bakri, filmskaper Jane Campion, regissør/skuespiller Mia Hansen-Løve, regissør Gabriele Mainetti, dramatiker Martin McDonagh, regissør Santiago Mitre, regissør Laura Poitras og skuespillerinne Shu Qi.2

Hvilke filmer har premiere på festivalen?

«Origin», «Memory», «Ferrari», «Maestro» og «Priscilla» er blant titlene som har premiere på filmfestivalen i Venezia i 2023. Filmene er blant de 21 spillefilmene i konkurransekategorien.

Michael Manns Ferrari med Adam Driver og Penélope Cruz får verdenspremiere i Venezi.

Sofia Coppolas Priscilla forteller historien om Priscilla Presleys liv, basert på hennes memoarer fra 1985 «Elvis and Me». Origin er When They See Us-regissør Ava DuVernays siste film, basert på boken «Caste: The Origins of Our Discontents» av Isabel Wilkerson. I filmen har Aunjanue Ellis, Vera Farmiga og Niecy Nash-Betts rollene.

Hvem blir hedret på filmfestivalen i Venezia i 2023?

Blant de som blir hedret er den italienske regissøren Liliana Cavani og Hong Kong-skuespilleren Tony Leung Chiu-wai, som hver vil motta Gulløve-priser for livslang innsat innen film på årets filmfestival i Venezia.

Gulløve-priser er den mest prestisjefylte utmerkelsene på den årlige festivalen. I fjor vant Catherine Deneuve og Paul Schrader prisen de samme prisene.

Tony Leung Chiu-wai og Lillian Cavani blir hedret med Æres-Gulløver.

Har Hollywood-streikene påvirket festivalens røde løper?

Midt i den pågående SAG-AFTRA-streiken, måtte filmfestivalen i Venezia gjøre noen endringer i planene.

«Challengers» vil ikke lenger åpne filmfestivalen i Venezia i 2023 og har siden fått utsatt premieren til 2024. Filmen, regissert av Luca Guadagnino med Zendaya som en tennisstjerne som er fanget i en sammenfiltret kjærlighetstrekant.

I tillegg tillater ikke streiken skuespillere i fagforeningene å promotere filmene sine, noe som sannsynligvis vil påvirke opptredenene på den røde løperen på den kommende festivalen.

Hvem kan delta på filmfestivalen i Venezia?

Billetter til filmfestivalen i Venezia 2023 kan kjøpes på labiennale.org. Der kan folk finne mer informasjon om priser. Imidlertid er ikk rød løper-arrangementer ikke åpne for publikum.