«Rebel» – hjerteskjærende om ondskap satt i system

5
Total vurdering

Dette er en forferdelig historie om to brødre som ble radikalisert av Den islamske staten, og en mor som er villig til å gjøre alt som kreves for å ikke miste sine egne barn.

Rebel er den nyeste spillefilmen fra belgisk-marokkanske filmskaperne Adil El Arbi og Bilall Fallah, etter deres suksess med Bad Boys For Life i Hollywood.

Hollywoods fortsatte interesse for Adil og Bilall er helt forståelig. «Rebel» demonstrerer deres evne til å håndtere actionfylte historier med en selvsikkerhet som kun kommer fra en dyp forståelse av filmmediet. Filmen forteller hovedsakelig historien om de to brødrene og deres mors desperate reise til Syria, alt i et forsøk på å redde i det minste den yngste sønnen og få ham trygt tilbake til Belgia.

Rebel | August 31, 2022 (France) Summary: A portrayal of a family torn apart over a little Muslim boy's future.
Countries: Belgium, Luxembourg, FranceLanguages: Arabic, French, English, Dutch

Fra vondt til verre

Dette er en hjerteskjærende fortelling som viser at når man står overfor grusomhetene til jihadistisk terrorisme, kan ting gå fra ille til verre på en måte som vi sjelden har sett på film tidligere. Filmen tar oss med inn i helvete som er Syria-krigen, og den viser grusomhetene som Den islamske staten har begått. Samtidig prøver filmskaperne å utforske opprinnelsen og årsakene til radikaliseringen av unge muslimer i europeiske nabolag som Molenbeek, samt familiens drama.

Gutten som er sentral i historien og som blir rekruttert på denne måten, er bare tretten år gammel. Nassim blir plukket ut av en lokal rekrutterer, Idriss (spilt av Fouad Hajji), som ser ham som en mulig rekrutt på grunn av hendelsene rundt hans eldre bror, Kamal (spilt av Aboubakr Bensaihi). Kamal, en dyktig DJ og fotograf, har havnet i narkotikamiljøet.

Etter å ha blitt utstøtt av moren sin, Leila (spilt av Lubna Azabal), prøver han å rette opp kursen ved å bli hjelpearbeider i Aleppo. Dessverre blir han fanget av IS-militsen, tvunget til å lage propagandavideoer og til slutt tvunget til å delta i en henrettelse som blir filmet. Denne hendelsen sjokkerer Kamals familie, men den får Idriss til å rette oppmerksomheten mot Kamals lillebror. Målet er å overbevise Nassim om at Kamal er en helt som har oppdaget sannheten og blitt en genuin tilhenger av IS. Måten Idriss lykkes med å rekruttere gutten på, er troverdig skildret.

Ondskap satt i system

Rebel avdekker ondskapen som ligger i radikaliseringen og IS. Samtidig leverer filmen handling og spenning som vil appellere til et bredt kinopublikum. Dette er takket være den presise redigeringen utført av Frédéric Thoraval og den dyktige fotoarbeidet til Robrecht Heyvaert. I tillegg tilbyr filmen en underliggende kjærlighetshistorie mellom Kamal og Noor (spilt av Tara Abboud), en lege og sunnimuslim, som tilfører enda en dimensjon til plottet.

Filmskaperne byr på original og elegant koreografi, hvor de har implementert musikalske elementer basert på virkelige hendelser, med sangtekster som er relevante for historien. Det moralske budskapet treffer også sitt mål, og det berører deg uavhengig av hvilke forventninger du har til filmen.

Skuespillet i denne belgiske filmen er solid, spesiuelt Lubna Azabal i rollen som moren (kjent fra den fantastiske filmen Incendies fra 2010). Hun bringer styrke og oppriktighet til rollen som mor.

Rebel er en bemerkelsesverdig sterk film som vil sitte i deg lenge etter at du har forlatt kinosalen.

5
Total vurdering