«Hør her’a» – humor og satire for hele familien

5
Total vurdering

Hør her’a har blitt en vellykket filmatisering av Gulriaz Sharifs kritikerroste roman med samme navn. Dette er en komedie som appellerer til alle aldersgrupper.

Regissør Kaveh Tehrani har skapt en ekte folkekomedie når han tar oss med til Groruddalen og introduserer oss for en pakistansk innvandrerfamilie som står overfor både interne konflikter og fordommer i møte med det norske samfunnet.

Dette er Kaveh Tehranis spillefilmdebut. Han har imidlertid i lang tid gjort seg bemerket som kortfilmskaper og fikk en Amanda i 2011 for kortfilmen 1994 – om en iransk familie som kommer til Lillehammer på begynnelsen av 90-tallet. Temaet i Hør her’a er med andre ord ikke fjernt, men tilnærmingen forskjellig.

Hør her'a! | September 15, 2023 (Norway) Summary: Finally summer vacation. Teenager Mahmoud wants a relaxing summer when Uncle Ji comes to visit from Pakistan. He has to be responsible for being his Oslo guide, and little brother Ali has a ... Read all
Countries: NorwayLanguages: Norwegian, Urdu, English

Østkantfilm

Hør her’a tar opp arven etter klassiske folkekomedier og østkantfilmer som Den store barnedåpen fra 1931, basert på Oskar Braatens roman med samme navn.

Hovedrollen som 13-åringen Mahmoud spilles av Mohammed Ahmed. Han imponerer i rollen som den observante og kommenterende ungdommen som sliter med både sine egne fordommer og familiens. I tillegg må han håndtere en overivrig onkel på besøk fra Pakistan og en lillebror, Ali (Liza Haider), som foretrekker å kle seg i jenteklær. Alis utfordringer knyttet til kjønnsidentitet bekymrer Mahmoud, men først og fremst foreldrene – faren Shabaz (Manish Sharma) og moren Zubaida (Kriti Surjan Thepade).

Mahmoud er som de fleste trettenåringer. Han ønsker å henge med gutta og kikke på jentene, spesielt nabojenta (Selma Salim Rafique). Men i tillegg til alle sine daglige plikter, må han også veilede sin besøkende onkel fra Pakistan.

Mahmoud for sine utfodringer som Oslo-guide for en overivrig onkel på besøk fra Pakistan.

Humor og alvor

Tehrani’s grep med å la Mahmoud henvende seg direkte til publikum fungerer bra. Det er en frodig fortelling med et forfriskende språk.

Skuespillerprestasjonene til de to unge hovedrolleinnehaverne er imponerende. De gjør en strålende jobb i sine roller – selv om det kanskje hadde vært en modigere å la en gutt spille rollen som niårige Ali, som utforsker sin kjønnsidentitet.

Miljøskildringene er grundige og gir oss et interessant innblikk i livet i de innvandringstunge områdene i Groruddalen, langt borte fra de negative medieoppslagene vi er vant til.

Hør her’a er en film full av humor som treffer alle. Dette er den perfekte familiefilmen!

5
Total vurdering