Hisham Zamans «A Happy Day» åpner BIFF

A Happy Day hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto denne uken. Onsdag 18. oktober vil filmen ha sin norgespremiere og åpne Bergen internasjonale filmfestival.

Filmen beskrives som en klok og underfundig film om tilhørighet, venting og kjærlighet signert regissør Hisham Zaman.

Zamans gjennombrudd kom i 2005 med kortfilmen Bawke som mottok mer enn 40 internasjonale priser. Med filmer som Brev til kongen og Før snøen faller har han etablert seg som en av Norges fremste auteurer.

A Happy Day var det naturlige valget som årets åpningsfilm av flere grunner. Det er et politisk statement, noe som BIFF er kjent for å fremheve. Det er også en film fra en regissør med flyktningbakgrunn fra et land som ikke får eksistere som selvstendig, nemlig Kurdistan. Og den har en underfundig og melankolsk grunntone som kler årets BIFF, sier festivalleder Tor Fosse.

Med unge skuespillere i de ledende rollene i A Happy Day, har Zaman laget en film full av svart humor og poetisk realisme som sender tankene til både Samuel Becketts «Vente på Godot», Jon Fosses univers og Coen-brødrenes Fargo – og som fanger stillstanden og midlertidigheten som preger hverdagen til asylsøkere verden over.

Hisham Zaman, som akkurat har vært til stede på verdenspremieren på filmfestivalen i Toronto, ser frem til å åpne den 24. utgaven av BIFF. (Foto: Łukazs Zamaro/Snowfall Cinema)

– BIFF har gjennom mange år vært en av landets viktigste filmer for samfunnsengasjert og politisk aktuell film, og det er stor ære for meg og teamet vårt å få åpne festivalen med A Happy Day. Jeg tror vi har laget en film som kvalitetsbevisste BIFF-publikummere vil omfavne og ta med seg videre. Filmen har både en tematikk, humor og en særegen visuell stil jeg tror vil treffe, har Zaman uttalt til Bergens Tidende.