Regissør og manusforfatter Milad Alami (i midten) med skuespillerne Marall Nasiri og Ardalan Esmaili. (Foto: Per Perstrand/SFI)

Her er Sveriges Oscar-bidrag

Torsdag ble det svenske bidraget til Oscar-utdelingen i 2024 presentert. Det sto mellom tre kandidater og nå er det klart hvem det blir – «Motståndaren».

I slutten av august var det tre kandidater til å være Sveriges bidrag til neste års Oscar-utdeling. Filmene det sto mellom var «Motståndaren» regissert av Milad Alami, «Paradiset brinner» regissert av Mika Gustafsson og «Together 99» regissert av Lukas Moodysson.

Til slutt var det klart at det svenske Oscar-bidraget er «Motståndaren». Filmen handler om Iman, en iransk bryter (Payman Maadi) som flykter til Sverige med familien og havner på et asyl i Norrbotten.Til tross for den prekære tilværelsen i asylet, klarer foreldrene å skape et trygt sted for døtrene, men en mørk hemmelighet truer med å rive familien fra hverandre – og tvinger far Iman til å konfrontere sin fortid.

Egne erfaringer

Med «Motståndaren» hentet regissør Milad Alami inspirasjon fra egne erfaringer fra oppveksten i flyktningeboliger. Alami ble født i 1982 i Iran og flyttet til Sverige i 1986. Han er utdannet ved den danske filmskolen og bor i Malmö.

Milad Alami spillefilmdebuterte med filmen «The Charmer» i 2017, som hadde premiere på filmfestivalen i San Sebastian og mottok flere priser.

Siden 1956 har det svenske filminstituttet sendt inn en svensk film til Oscar-akademiet i håp om å få en nominasjon i kategorien «Best International Feature Film». 16 av filmene som er sendt inn opp gjennom årene er nominert og tre har vunnet

Den siste svenske filmen som ble nominert i kategorien «Beste internasjonale spillefilm» var Ruben Östlunds «The Square» i 2018.

Sveriges Oscarskandidater de siste 10 årene:

2014: ”Turist” (regi: Ruben Östlund)
2015: ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” (Roy Andersson) 2016: ”En man som heter Ove” (Hannes Holm)
2017: ”The square” (Ruben Östlund)
2018: ”Gräns” (Ali Abbasi)
2019: ”And then we danced” (Levan Akin)
2020: ”Charter” (Amanda Kernell)
2021: ”Tigrar” (Ronnie Sandahl)
2022: ”Boy from heaven” (Tarik Saleh)
2023: ”Motståndaren” (Milad Alami)