Foto: Luis La

Manusforfatterne og Hollywood-studioene har blitt enige

Writers Guild of America (WGA) og Hollywood-studioene har nådd det fagforeningen sier er en «eksepsjonell» foreløpig avtale om en ny treårskontrakt søndag kveld. Enigheten kom på streikens 146. dag.

Screen Daily skriver at avtalen kom i stand etter fem dager med intense forhandlinger med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Begge sider hadde blitt enige «i prinsippet om alle avtalepunkter», og signaliserte at de vanskelige spørsmålene rundt inkludert bruken  av generativ AI.

Senere søndag kveld ga WGA og AMPTP ut en kort felles uttalelse der de sier at de hadde oppnådd en foreløpig avtale.

WGA sier at når språket i avtaleavtalen var ferdigstilt vil de umiddelbart dele et sammendrag av avtalepunktene med medlemmene. En ratifikasjonsavstemning forventes å finne sted i løpet av få dager.

Inntil videre sier WGA at deres 11 500 medlemmer fortsatt er i streik. Arbeidsstansen startet 2. mai og er den lengste manusforfatterstreiken siden 1998.

«Vi kan med stor stolthet si at denne avtalen er eksepsjonell – med meningsfulle gevinster og beskyttelse for forfattere i alle deler av medlemskapet,» sier WGA-forhandlingskomiteen.

Skuespillerne fortsetter streiken

Skuespillernes fagforening, SAG-AFTRA, gratulerer WGA i en uttalelse, og hyllet dens «utrolige styrke, spenst og solidaritet på streikene».

Manusforfatterens gjennombrudd gir håp om en rask løsning med SAG-AFTRA, som ikke har satt seg ned med studioene og strømmeselskappene siden starten av arbeidsstansen for 73 dager siden, den 14. juli.

Skuespillerforbundet legger til:  «Siden dagen WGA-streiken begynte, har SAG-AFTRA-medlemmer stått ved siden av skribentene i streiken. Vi forblir i streik om vår TV/kino-kontrakt og fortsetter å oppfordre studio- og strømmesjefene og AMPTP til å gå tilbake til bordet og gjøre den rettferdige avtalen som medlemmene våre fortjener og krever.»