4K + Blu-ray: «Avatar: The Way of Water» – Hvordan overgå første film?

Avatar forbløffet publikum, men skapte en hodepine for James Cameron: Hvordan skulle han klare å overgå den banebrytende førstefilmen?

I løpet av sin karriere har James Cameron kun laget to oppfølgere til sine egne univers. Verken hans beskjedne engasjement på Piraya II – flyvende mordere (1982) eller Aliens (1986) var fortsettelser av hans egne verk. Da mastodonten Terminator 2 – Dommens dag (1991) ble kinolansert førte dette derimot til såpass uforglemmelige minner at bare det å skrive ordene automatisk gir en trang til å se de to første Terminator-filmene på nytt. Da Avatar kom i 2009 forbløffet han publikum nok en gang, men han skapte samtidig en stor utfordring for seg selv: Hvordan skulle han overgå førstefilmens banebrytende opplevelse med oppfølgeren Avatar: The Way of Water (2022)?

Mest innbringende

Konklusjonen er nå klar. Den klarte ikke å tjene inn det samme som førstefilmen på verdensbasis, men på imponerende vis ble Avatar: The Way of Water den mest innbringende kinofilmen i Norge noensinne. Førstefilmen hadde dessuten et fenomenalt videosalg i en tid da salget av fysisk format var på det høyeste. Over en million enheter med Blu-ray og DVD ble innkjøpt til lanseringen i Norden. Nå er det fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Oppfølgeren er sluppet på DVD, Blu-ray og ikke minst 4K for de som prioriterer det ekstra, til fremtidig og repetitiv forlystelse.

Cameron har jobbet med et grandiost univers og utarbeidet en større sammenhengende historie som skal strekke seg over en lengre rekke av filmer. Før en repetisjon av andrefilmen er det naturlig å gjøre et gjensyn med den snart 14 år gamle Avatar. Det er unektelig en historie som utfolder seg på kløktig vis etter alle fortellerkunstenes regler. En marinesoldat fra en døende sivilisasjon skal bli kjent med en fremmed kultur og innlemmes hos et truet stammefolk. Han deltar og jobber med diplomatiske løsninger i Grace Augustines program med fjernstyrte avatarer, dyrket frem fra menneskelig og de innfødtes DNA. Men megaselskapet RDA går for makt og vold for å oppnå sine mål og den utvalgte må redde den truede verden.

Velkjent struktur

Historien bygger på klassisk vis rundt den velkjente strukturen til Joseph Campbells «The Hero with a Thousand Faces». Den fremtidsrettede visjonæren hadde for øvrig lånt elementer i hist og pist til sin franchise. Parallellene til westernfilmens konflikt med indianere er åpenbar og han la aldri skjul på dens likheter til Danser med ulver. Militærhelikopter som flyr inn i jungelen for å terrorisere et sårbart folk gir paralleller til Vietnamkrigsfilmens maktmisbruk. På et av disse oppdragene etterlates Jake Sully til en sikker død, men reddes av høvdingens datter Neytiri. Gradvis skal han føle seg mer hjemme i stammefolket Na´vi-enes verden enn blant sine egne. Og etter hvert opphøyet til Toruk Makto skal han kjempe på deres side.

Med banebrytende teknologi byr den første filmen på en enestående futuristisk visjon skapt av de nyzealandske effektskaperne i Weta. Det var en unik og fargesprakende verden ulikt alt annet vi tidligere hadde sett i sci-fi. Mens historien ikke kan kalles revolusjonerende var det en gjennomtenkt og forbløffende fantasiverden presentert ned til de minste detaljer. Tematisk var det et varsko og et økologisk nødrop med trekk til det som skjedde i Brazil. Det var urfolks kamp mot RDA sin kolonisering og ofre av kapitalismen. Feilende diplomati i en verden på randen av krig er for øvrig nok en gang skremmende aktuelt i forbindelse med det som skjer i Ukraina.

Tema er familie

Familie er tema i andrefilmen Avatar: The Way of Water som begynner idyllisk hos Jake og Neytiri. Tre Na´vi-barn har kommet til verden med Neteyam, Lo´ak og Tuk. De har dessuten adoptert Kiri, datteren til Avatar-programmets leder Grace Augustine. Kun lojale mennesker fikk være igjen på Pandora, resten er forvist. Men så kommer himmelfolket tilbake og motstandsbevegelsen må nok en gang ta opp kampen med sabotasjeaksjoner og plyndring. Kolonistene har klart å klone oberst Miles Quaritch som i form av en Avatar nå er større, sterkere og raskere. Hans oppdrag er å finne opprørernes leder Toruk Makto.

Hvordan «Terminator 2» brøt alle barrierer – CINEMA

Etter 14 år har det kommet en ny generasjon publikummere og andrefilmens første del reetablerer verden vi kjenner og bygger opp til en ny konflikt. Vi krever riktignok noe nytt og sendes derfor på en ekspedisjon til en ny ukjent del av Pandora. Reisen tar oss til korallrevets folk, en ny landsby og under vann. Slik gis publikum noe de ikke har sett før. Deres liv, samfunn og verden utforskes samtidig som andrefilmens nye karakterer gjennomgår paralleller til Jakes ritualer i førstefilmen. Fremmedfrykt og rivalisering må etter hvert vike for en felles kamp da trusselen nærmer seg deres område. Jorden er døende, Pandora må temmes for å bli den nye jorden og filmens avsluttende fase byr på eskalerende konflikt.

Under vann

Morfing og teknologi brukt i Terminator 2 var banebrytende tre tiår tidligere. 14 år etter førstefilen merkes det nok en gang at teknologien har utviklet seg, noe som også utdypes i bonusmaterialet. Nå er det undervannsscener som er filmens innovasjon og det imponerer på forbløffende vis. Men der Terminator 2 tok uventede vendinger og overrasket publikum på storslått vis, er Avatar: The Way of Water fortellermessig en slags repetisjon av førstefilm, nå bare med familie i fokus.

Kira finner en kobling med Ewya, mens andre får en nærhet til sjømonstre kalt Talkun. Dette blir på en måte en ny variant av Toruk Makto mens Vietnamkrigens paralleller fortsetter med nedbrenning av landsbyer. Oppfinnsomme leiesoldater i exo-pakninger i førstefilmen er nå erstattet av krabbelignende exo-pakninger i andrefilmen. De er på jakt etter et stoff kalt Amrita , ikke ulikt vår verdens Ambra, og filmen leverer flere stikk til norsk hvalfangst.

Midtparti

Med det repetitive og en over tre timer lang spilletid føles filmen som et midtparti og en transportetappe i en trilogi selv om vi vet at Cameron riktignok har planer for så mye som fire eller fem ytterligere filmer i dette universet. Det er naturlig å se de to Avatar-filmene sammenhengende eller over to kvelder. Den første filmen eksisterer i tre ulike versjon i en samleutgave. I tillegg til kinoversjonen er det en syv minutter lenger Special Edition samt en 16 minutter forlenget versjon med en alternativ prolog lagt til en kontrastfylt forurenset jord anno 2148.

James Cameron lover en helt vanvittig «Avatar 4» – CINEMA

Avatar: The Way of Water kommer i denne omgangen ikke noen forlenget eller alternativ versjon. Med økte muligheter for strømming og eventuell relansering i forkant av tredjefilmen i 2025 skal vi dog ikke avskrive denne muligheten. Den fysiske utgivelsen byr derimot på en tredje og separat plate som gir oss en informativ reise på innsiden av Pandora med over tre timer bonusmateriale.

Bak kulissene

Det handler i stor grad om å formidle hvor mye arbeid som foreligger i forkant av selve innspillingen. Detaljer skal på plass, det skal designes, undersøkes og finne ut hvordan ting kan fungere best. Det er nok en gang imponerende å se og høre hvordan de har bygget denne nye verden og alle detaljene som må på plass før det endelige sluttresultatet. Det gås i detalj på motion capture og hvordan teknologisk nyvinning gjør andrefilmens reaksjoner og følelser mer detaljert.

Men det mest interessante er hvordan scenene under vann ble laget. Først ble det bygget en gigantisk vanntank til innspillingen, så oppdaget de at de ikke kunne ha luftbobler under innspillingen. Skuespillerne måtte trenes opp til å holde pusten under vann, lenge! Dessuten ble det bygget en lang rekke spesialkjøretøy, blant annet en båt som det tok fem år å lage. Tre timer med bakomdokumentarer er litt i lengste laget, men er samtidig et interessant historisk materiale man kan se tilbake på når franchisen er komplett i framtiden.

Avatar: The Way of Water er utgitt på DVD, Blu-ray og 4K.