«Saw X» – blodbad med Synnøve Macody Lund

4
Total vurdering

Etter ni Saw-filmer vet du hva du kan forvente med Saw X, den nyeste tilskuddet til den langvarige tortur-skrekkserien. Norske Synnøve Macody Lund leverer en imponerende rolle i denne blodige fortellingen.

Den første halvdelen av Saw X er viet seriemorderen John «Jigsaw» Kramer (spilt av Tobin Bell), som plasserer de skyldige foran grusomme dilemmaer, enten det er for juridiske eller moralske brudd, og gir dem en liten sjanse til å overleve – vanligvis på bekostning av lemmer, hud eller bein.

Saw X | September 29, 2023 (United States) Summary: A sick and desperate John travels to Mexico for a risky and experimental medical procedure in hopes of a miracle cure for his cancer only to discover the entire operation is a scam to defrau... Read all
Countries: United States, Mexico, CanadaLanguages: English

Nå går han selv gjennom sorgens faser etter å ha fått en kreftdiagnose. Legen gir ham lite håp etter utallige MR-skanninger. Han søker støtte i kreftstøttegrupper og prøver å akseptere sin egen dødelighet.

Så møter han en overlevende fra kreftstøttegruppa som mirakuløst har blitt helbredet av en norsk lege. Han tar kontakt med klinikken i Oslo, som lover en revolusjonerende kombinasjon av kirurgi og medikamentell behandling. Legen er på flukt fra legemiddelindustrien, men en mobil klinikk drevet av datteren, Cecilia Pederson (spilt av Synnøve Macody Lund), tilbyr eksperimentell behandling i Mexico. John gjennomgår behandlingen, men innser snart at det hele er en svindel.

Jigsaws hevn utgjør størstedelen av den siste halvdelen av filmen. Vi vet hvor dette bærer hen. Saw X går langt for å overbevise publikum om mirakelkuren for kreft, samtidig som Cecilia forsøker å overbevise John om dens effektivitet.

Macody Lunds uventede empati i hennes opptreden bidrar sterkt til at vi kjøper ideen om at dette virkelig kan være en annerledes type Saw-film, og når handlingen intensiveres, har det stor effekt.

Alt blir personlig og blodig

Selvfølgelig er Jigsaw snart i gang med sine velkjente spill, og denne gangen er det ekstra personlig ettersom han konfronterer en gruppe svindlere som utnytter døende kreftpasienter for deres sparepenger.

Så, omtrent halvveis inn i Saw X, dras vi inn i torturscenene når Jigsaw innleder sin hevn. Den stakkars Valentina (spilt av Paulette Hernandez) blir tvunget til å amputere sitt eget ben ved låret og føre en sugeslange inn i det nylig amputerte beinet, mens margen suges ut og drypper ned på en vekt som forhindrer en båndsag fra å skjære av hodet hennes.

Det er så grotesk at det er vanskelig å se på, og akkurat dette er grunnen til at folk ser disse filmene. Jigsaw og hans medskyldige Amanda (spilt av Shawnee Smith) fortsetter å torturere Cecilias medsammensvorne. En av dem blir tvunget til å skjære ut en del av sin egen hjerne, mens en annen blir offer for en cellegiftmaskin også videre. Fantasien setter ingen begrensninger for hans hevn.

Tobin Bell og Synnøve Macody Lund leverer sterke hovedroller. Hvis du er en fan av Saw-franchisen og har blitt skuffet av de nyere oppfølgningene, vil du sannsynligvis sette pris på Saw X. Den er uten tvil en tilbakevending til røttene og vil glede de som søker spenning fra lenestolen.

4
Total vurdering