4K: «Enter the Dragon» – 50 års jubileum

Karismatiske Bruce Lee er synonymt med kampsport og dette er en av de aller største, og kanskje den viktigste, innenfor kampsportfilmen.

I 2018 kom Bruce Lee Collection på Blu-ray i Norge. Denne inneholdt Hong Kong-filmene The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972), The Way of the Dragon (1972) og Game of Death (1978). En film som derimot manglet i denne samlingen, var Enter the Dragon (1973). Årsaken skyltes rettighetsproblematikk, men den var utgitt av Warner Bros et tiår tidligere.

I forbindelse med filmens 50 årsjubileum slippes filmen nå i 4K. Enter the Dragon-utgivelsen sammenfaller også med Bruce Lees dødsfall i 1973. Ikke alle er enig i at dette er hans beste film, men det var på mange måter høydepunktet i hans karriere og den med størst filmhistorisk viktighet.

Amerikaner i Hong Kong

Bruce Lee var født i San Fransisco, men ble etter hvert barnestjerne på film i Hong Kong. Tilbake i USA gjorde han rollen som sidekick i TV-serien Green Hornet. For sitt virkelige gjennombrudd måtte han tilbake til Hong Kong. The Big Boss ble en internasjonal suksess og en stjerne var skapt.

Amerikaneren Bruce Lee gjorde det samme for kampsortfilm i Hong Kong som Clint Eastwood gjorde for spagettiwestern i Italia og Spania. Fist of Fury anses som en ytterligere bedre film, deretter gjorde han selv regi på The Way of the Dragon under eget produksjonsselskap. Filmen med Chuck Norris gjorde det svakt i Hong Kong, men viste at kinesisk actionfilm kunne ha internasjonal suksess.

Hollywood-kampsport

Enter the Dragon var en amerikansk film regissert av amerikanske Robert Clouse. Samtidig anses den som den første kinesiske kampsportfilmen laget av et Hollywood-studio. Det var en samproduksjon mellom Warner og Golden Harvest, filmet i Hong Kong. Karakteren Lee begrenser seg ikke til noen bestemt kampteknikk som karate eller judo, men proklamerer selv at han henter elementer fra alle de ulike teknikkene for å bli en komplett kjemper.

Den tidligere Shoalin munken Han har fordervet dem og er nå en overløper. Lee må gjenopprette Shaolin-templets navn og delta i en kampsportturnering som foregår hvert tredje år. Det hele foregår på en privat øy og organiseres av Han. Samtidig har Braithwaite i den amerikanske regjeringen også et oppdrag til Lee. Det mistenkes at Han driver et narkotikaemporium og en prostitusjonsgeskjeft hvor han gjør vakre kvinner om til narkomane og selger de til rike folk. Lee må innfiltrere den befestede øya, finne bevis og rapportere. Et ytterligere motiv får Lee da han hører at det er Han og hans lakei Oharra som er ansvarlig for hans søsters død.

Som en James Bond-film

Gjennom tilbakeblikk får vi forhistoriene til andre deltakeres motiv. To veteraner fra Vietnamkrigen er spillegale Roper som skylder penger og Williams som er på flukt fra purken. Samtidig som den livsfarlige turneringen begynner, starter også Lees søken etter bevis. Han er en sadistisk og stormannsgal leder av et forbryterimperium, som tatt ut fra en James Bond-film. Det er i store trekk umiskjennelig en slags imitasjon av Dr. No (1962). Kampsportturnering skulle siden bli velkjent med arkadespillet Mortal Kombat.

Det er en enkel historie, men den tar igjen på høy og nostalgisk underholdningsverdi. Filmens attraksjon ligger i de Bruce Lee-koreograferte kampene med lynraske reaksjoner fra Lee og ofte i sakte kino. Enter the Dragon var laget av Warner Bros, var hovedsakelig dubbet i post-production og ble det store gjennombruddet for kampsportfilm i USA. Enter the Dragon er nå ute som 4K utgave og som en limitert steelbook med litt ekstra stasj. Utgivelsene inneholder både kinoversjonen og den noe lengre spesialversjoner for første gang på samme utgivelse. Den lengre versjonen har tidlig i filmen en scene med Lee i diskusjon med en munk som gir Lee ytterligere  motivasjon for sitt oppdrag.