Alma Pöysti erstatter Liv Ullmann via AI i Bergmans «Persona»

Filmen Another Persona vil vises kun én gang i løpet av Göteborg filmfestivals 2024-utgave, og vil bli fulgt av en diskusjon om skuespill og teknologi.

Ingmar Bergmans Persona er den mest berømte filmen i svensk filmhistorie, og en av de mest omtalte og innflytelsesrike filmene i verden. Den forteller historien om sykepleier Alma (Bibi Andersson), som har omsorg for skuespillerinnen Elisabet Vogler (Ullmann) i et avsidesliggende sommerhus ved sjøen.

I samarbeid med SF Studios, Göteborg Film Studios og Ingmar Bergman Foundation, produserer Göteborg Film Festival en AI-generert versjon av Persona, kalt Another Persona, med Alma Pöysti i Liv Ullmanns rolle som Elisabet Vogler. Dette filmatiske eksperimentet vil bli vist kun én gang på Göteborg Film Festival 2024, i nærvær av Ullmann og Pöysti, og visningen vil bli fulgt av en diskusjon om skuespill og teknologi.

«Som administratorer av Bergmans kunstnerskap synes vi i The Ingmar Bergman Foundation og SF Studios at Another Persona er et strålende prosjekt. «Hver intonasjon er en løgn; hver gest en forfalskning,» heter det i Bergmans film fra 1966. Dette blir enda mer sant nå, i en tid hvor vi outsourcer oss selv til maskiner og samtidig søker vårt autentiske jeg, sier Jan Holmberg, administrerende direktør i Ingmar Bergman Foundation.

Another Persona er en del av fokuset på AI som vil prege Göteborg Film Festival 2024. I seksjonen Focus: Another Intelligence vil samlingen utdype diskusjonen om kunstig intelligens fra både kunstneriske og sosiale perspektiver, men også synliggjøre og diskutere de kunstneriske anvendelsene av AI.