«Kodenavn Annika» – solid nordisk noir

5
Total vurdering

«Kodenavn Annika», SkyShowtimes første nordiske originalserie, er  en solid thrillerserie med internasjonal kunstsvindel som bakteppe.

Den finlandssvenske Emma  (Sannah Nedergård) er en politibetjent med base i Helsingfors. Hun har spesialiserer seg på kunstsvindel. Internasjonal kunstsvindel er milliardindustri og kunstverden byr på utallige muligheter til hvitvasking av penger.

Emma skal infiltrere denne verdenen.  Hun får opplæring både i kunstfaget og jobben somhemmelig agent for å sendes på oppdrag i Stockholm for å infiltere den eksklusive kunstverdenen. Hun tar agentnavnet Annika Stormare. Formålet med oppdraget er at hun skal komme tettere på gallerieieren Rasmus Ståhlgren (Ardalan Esmaili). Han er mistenkt i en sak som bygges mot den tidligere urørlige pengehvitvaskeren Blanko.

Fra uskyldshvit til farlig rød

I Stockholm møter vi henne som en elegant og kunstekspert kledd i uskyldshvit drakt. I den første episoden av serien får Emma beskjed om at hun må velge en farge som representerer aliaset Annika. Det skal være et anker hvis hun føler at hun ikke finner alter egoet sitt. Hun velger rødt, og bruker deretter rød leppestift hver gang hun er i karakter. Etterhvert som hun begynner å miste seg selv og begynner blande virkeligheten og undercover-jobben går hun fra helvhvite dresser til å kle seg i rødt.

Annika har gitt seg inn i en verden hvor faren for avsløring kan være dødelig.

Det er en farlig verden hun har gitt seg ut i. Farene blir bare større og større eter hvert som hun glir dypere inn i en kriminell verden. Samtidig begynner den ærlig og kriminelle verden å skli over i hverandre. Truslene hun står ovenfor øker. Det samme gjør faren for avsløring.

Det hele blir ikke lettere når agentnavnet hun har valgt kan avsløre mer om fortiden hennes enn godt er. Valget av navn er det første dumme valget i en kjede av dårlige beslutninger. Etter hvert som etterforskningen tar Emma dypere inn i underverdenen, begynner linjene å viskes ut mellom henne og Annika. For å holde seg på Blankos spor, må Emma ta valg som kan forandre livene til henne og hennes kjære for alltid – og prøve å ikke miste seg selv i prosessen.

– Et stort tema i serien er identitet, men også øyeblikket du innser at identiteten din er i endring.

Ardalan Esmaili gjør en solid rolle som kunsthandleren Rasmus Ståhlgren.

Solid ensemble

Mye av styrken til Kodenavn Annika ligger i skuespillet. Hovedrolleinnehaver Sannah Nedergård er et ukjent navn for de fleste å Norge, men med denne serien så gjør hun sitt store gjennombrudd.

Den angivelige kunstsvindleren Rasmus Ståhlgren, spiller iranskfødte Ardalan Esmaili som filminteresserte vil kjenne igjen fra filmer som Snabba Cash, Greyzone og Sjarmøren – og nå sist i Netflix-filmen A Beautiful Life. Likens får vi solide rolletolkninger  fra Grensen-skuespiller Eva Melander og et hyggelig gjensyn med Helena Bergström.

Kodenavn Annika er et solid serie over seks episoder. Det vil ikke forundre meg om vi ettter hvert for se mer til både Sannah Nedergård og Emma/Annika.

5
Total vurdering