Klart for rekordstort Ramaskrik på Oppdal

Norske skrekkfans får et rekordstort program under årets Ramaskrik filmfestival i Oppdal 19. – 22. oktober. Over 30 spillefilmer, 18 kortfilmer, live podkaster og møter med filmskapere.

Den 13. Ramaskrik filmfestival er bare noen uker unna nå, og utvider i år med to ekstra saler og setter et lite ekstra fokus på norsk grøss 20 år etter Villmark, som ble starten på en bølge av norsk skrekk på kino.

Ramaskrik er Norges skumleste filmfestival, eller Norges fantastic fest om man skal beskrive den med internasjonale termer.

– Vårt programråd har jobbet ett år, sett over 200 filmer og endt opp med et sterkt og variert program som speiler den norske og internasjonale aktuelle skrekkfilmen, sier festivalsjef Morten Haagensen.( Foto: Arvid Storli)

Prisbelønte filmer

Filmer som franske Vermin og Property fra Brasil, som nylig høstet priser fra Fantastic Fest i Austin. Festvialhitter som Suitable Flesh, avdøde Stuart Gordons prosjekt fullført av Joe Lynch og  lansert under årets Tribeca Film Festival, Departing Seniors som hadde premiere på London FrightFest sent i august er en hyllest til Skrik, fra en ny generasjon og We Are Zombies som vant publikumsprisen under Fantasia Film Festival i Canada nylig.
Sammen med Film fra Sør har festivalen plukket tre titler som skal vises på begge festivalene. Den japanske giallo-filmen Door fra 1988, som ikke ble lansert før i år, mongolske Aberrance med sitt originale filmspråk er et sjeldent perspektiv i horrorverden samt nevnte Property fra Brasil. Samarbeidet med FFS har vært svært positivt for Ramaskrik og økt andelen film fra sør betraktelig.

Ny norsk film og klassisk norsk grøss

Festivalens offisielle åpningsfilm er norske There’s Something in the Barn regissert av Magnus Martens og produsert av 74 Entertainment som tidligere har levert filmer som Død Snø og I onde dager. Filmen får sin norske premiere i Oppdal 19. oktober etter en suveren verdenspremiere under Fantastic Fest nå nettopp, til meget god respons.

Magnus Martens kommer til Oppdal med åpningsfilmen There’s Something in the Barn som nettopp hadde verdenspremiere på Fantastic Fest.

Ramaskrik tar sitt ansvar med å vise mye norsk film. I tillegg til åpningsfilmen får Alex Herrons Dark Windows norsk festivalpremiere i Oppdal, Roar Uthaugs megahit Troll får en sjelden kinovisning i området der trollene bor og vi skal vise flere klassiske norske filmer.

I 2003 kom Villmark på norske kinoer og solgte nærmere 140.000 kinobilletter. Dette ble starten på en bølge av norske skrekkfilmer på kino, og vi teller over 30 filmer innen sjangeren de siste 20 åra. Pål Øie kommer til Ramaskrik for å gi oss et gjensyn på jubilanten, og vi skal fortelle historien som innebærer en prat med Karin Julsrud, NFI spillefilmkonsulent som ga filmen penger samt forfatter og førsteamanuensis Christer Bakke Andresen fra NTNU.

Norske filmklassikere er i vinden. Sammen med podkasten Norsk kultfilm viser Ramskrik Karin Julsruds 1732 Høtten fra 1998 og Trygve Allister Diesens Mørkets øy fra 1997.

Horror-legenden Mick Garris

Mick Garris kommer til Norge for første gang. Han er først og fremst kjent for sitt samarbeid med forfatter Stephen King.

Selveste Master of Horror Mick Garris kommer til Norge for første gang. Destinasjonen er Oppdal og Ramaskrik filmfestival. Regissør, produsent, manusforfatter, forfatter og podkaster Garris er først og fremst kjent for sitt samarbeid med forfatter Stephen King og han har regissert ikke mindre enn sju King-filmer og TV-serier inkludert The Stand, The Shining og Sleepwalkers, men Garris er så mye mer. Han er en historieforteller av rang, og en veldig sentral filmskaper i vår sjangerverden. Under Ramaskrik vil vise hans debutfilm fra 1988 Critters 2 – The Main Course og hans mest personlige film, Stephen King-filmen Riding the Bullet fra 2004.
Garris vil også gjøre ha en live Post Mortem-episode fra Ramaskrik som blir kringkastet i etterkant.
Det vil også bli en lengre prat mellom manusforfatter Espen Aukan og Mick Garris i foajéen under Ramaskrik filmfestival.

Årets gjester på Ramskrik:

Mick Garris
Clare Cooney, regissør Departing Seniors
Roar Uthaug, regissør Troll
Espen Aukan, manusforfatter Troll
Karin Julsrud, regissør 1732 Høtten
Magnus Martens, regissør There’s Something in the Barn
Jeppe Beck Laursen, skuespiller There’s Something in the Barn
Alexander Kirkwood Brown, Manusforfatter There’s Something in the Barn
Kalle Doniselli Gulbrandsen, Klipper There’s Something in the Barn
Kjetil Omberg, Produsent There’s Something in the Barn
Pål Øie, regissør Villmark
Einar Loftesnes, Produsent Villmark 2
Alex Herron, regissør Dark Windows
Jens Ramborg, produsent Dark Windows
Mathias Clasen, skrekkforsker Århus universitet