LIKHET: Filmen «NR 24» går i innspilling i Oslo torsdag. Gunnar Sønsteby til venstre, Sjur Vatne Brean i rolle til høyre. Foto: Glenn Røkeberg / SF Studios

Nå kommer storfilmen om Gunnar «Kjakan» Sønsteby

Norske filmer om andre verdenskrig er sikre kinosuksesser. Nå kommer filmen om Norges største og mest kjente motstandshelt, Gunnar Sønsteby. Filmen skal hete NR 24, etter Sønstebys kodenavn.

Stjerneskuddet Sjur Vatne Brean, kjent fra Rådebank, vil spille hovedrollen. NR 24 skal regisseres av John Andreas Andersen, og produseres av Motion Blur produksjonsselskapet bak storsuksessen Troll. Filmen går i innspilling i Oslo i dag, og vil ha kinopremiere blir høsten 2024.

Spillefilmen om Norges største og mest kjente motstandshelt går i innspilling i disse dager, og etter en ni måneder lang castingprosess er det nå klart at det er stjerneskuddet Sjur Vatne Brean som skal spille rollen som Gunnar Sønsteby.

Gunnar Sønsteby er Norges høyest dekorerte borger gjennom tidene, og er en representant for våre modige motstandshelter fra 2. verdenskrig. Han var kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24». Sønsteby er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig. Han er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger. De siste årene av sitt liv brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredrag, spesielt for skoleungdom.

­– Da jeg fikk muligheten til å få denne rollen, så kunne jeg ikke si fort nok ja. Jeg tar utfordringen med stor ærefrykt. Gunnar Sønsteby er en utrolig viktig mann i norsk historie og et svært spennende liv å få dypdykke i, sier Sjur Vatne Brean, og fortsetter – Hvem var egentlig dette unikumet av et menneske, som da han var på min alder viste et stort heltemot og samtidig var så gjennomgående kalkulert i alt han gjorde?

Fra Rådebank til krigshelt

Brean har gjort seg bemerket både på film- og teaterscenen de siste årene, og er mest kjent i rollen som Sivert i Rådebank for norske publikummere. Han gjorde seg også bemerket i rollen som Proffen i Nasjonalteatrets kritikerroste oppsetning av Døden på Oslo S. Rollen som Gunnar Sønsteby er hans første hovedrolle i en film.

NR 24 skal regisseres av John Andreas Andersen, som er mest kjent for suksessene Skjelvet og Nordsjøen. Filmen tar utgangspunkt i unikt kildemateriale fra blant annet Sønsteby-stiftelsen, deler av det ikke tidligere kjent for offentligheten. Manuset er skrevet av Erlend Loe, etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt.

Kompleks historie

– Å få lov til å lage en film om nasjonalhelten Gunnar Sønsteby er en jobb jeg tar på meg med stor ydmykhet, samtidig som det er en historie jeg gleder meg til å gå løs på. Sønsteby har en spennende og kompleks historie, og stod overfor vanvittige problemstillinger som vi knapt kan relatere oss til. Likevel føles denne historien virkelig relevant i verdensbildet vi har i dag, sier John Andreas Andersen.

NR 24 skal følge Sønsteby fra han melder seg frivillig til motstandsarbeid etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Han blir lederen for den såkalte «Oslo-gjengen» som blant annet Max Manus var en del av. De gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner under krigen. NR 24 er en film som både er historisk forankret, men som også er uhyre aktuell i dag.

– Det er ganske utrolig at det ikke tidligere er laget film om Norges største krigshelt Gunnar Sønsteby. Vi gleder oss til å vise hans utrolige liv og innsats for Norge til det norske kinopublikummet neste høst, sier produsentene Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud i Motion Blur.

NR 24 produseres av Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud og Terje Strømstad i Motion Blur sammen med John M. Jacobsen.

NR 24 kommer på kino høsten 2024.