4K + Blu-ray: «Black Hawk Down» – Forrykkende og intens

Ridley Scotts bidrag i nye patriotisk bølgen av Hollywood-filmer etter 11. september-angrepet.

I filmhistorisk sammenheng har Black Hawk Down en sentral posisjon i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001. Angrepet var i seg selv som tatt ut av noe man så i Hollywood-filmer, men her imiterte virkeligheten kunsten. Hendelsen endret ikke bare den amerikanske filmen på lang sikt, men det fikk også umiddelbare konsekvenser for kinofilmen.

Ny patriotisk bølge

Flere filmer som allerede var lanseringsklare omhandlet terrorisme, flykapring og bomber. En av de som ble utsatt var Arnold Schwarzeneggers Collateral Damage (2002). Antikrigsfilmer som heller ikke passet inn i den nye æraen høsten 2001 var John Woos andre verdenskrigsfilm Windtalkers (2002) og konsentrasjonsleirfilmen Hart´s War (2002).

På den andre siden skulle krigsfilmer som omhandlet redningsoppdrag på fiendtlig territorium bli starten på en ny patriotisk bølge av filmer. I Behind Enemy Lines (november 2001) blir en pilot fra den amerikanske marinen skutt ned under et spaningsoppdrag over Bosnia og en dramatisk redningsaksjon må igangsettes. Black Hawk Down (desember 2001) og Vietnamkrigsfilmen We Were Soldiers (mars 2002) var ytterligere bidrag som forsterket denne trenden.

Vågalt oppdrag

Black Hawk Down var basert på den bestselgende boken til Mark Bowden om Operation Restore Hope som skulle stanse en sultkatastrofe i Somalia. Landet var i oppløsning grunnet borgerkrig og regimeskifte. Det spisser seg til da en militant opposisjonsgruppe ledet av krigsherren Mohamed Farrah Aidid angriper og dreper personell fra fredsbevarende styrker. FN utsteder en arrestordre på Aidid og en koalisjonsstyrke iverksetter en operasjonen for å fange to av hans løytnanter i hovedstaden Mogadishu. Men fint lite går som planlagt.

Fakta presenteres og utdypes gjennom en lang rekke tekster i starten av filmen. 300.000 sivile er døde av sult og 20.000 marinesoldater samt nødhjelp med mat har blitt flydd inn. Når sivile som distribuerer mat blir skutt av Aidids menn, skapes et filmatisk monster som skal forsvare en blodig operasjon. General Garrison (Sam Shepard) nekter å forlate Somalia før han har tatt Aidid. Da informasjon om at hans ledere skal møtes igangsettes et oppdrag som involverer både Rangers og Delta Force. De skal rykke inn og anholde krigsherrens menn.

Kruttønne

Utfordringen er at oppdraget vil foregå på svært fiendtlig område. Mens luftrommet skal dekkes av Black Hawk kamphelikopter med spesialsoldater skal en kolonne med Humvee sørge for uthenting og fangetransport. Da et av helikoptrene skytes ned endres spesialoperasjonen til en redningsaksjon. Grupper av marinesoldater befinner seg i midt i en kruttønne hvor de nå kjemper for sine liv.

Black Hawk Down var unektelig en svært intens filmopplevelse da den ble sluppet rundt påsketider i 2002. Mens amerikanerne så filmen med patriotiske briller, var de norske anmelderne mer tilbakeholdne og kritiske. Spesielt var den konstante nedskytingen av den stadig angripende horden av somaliske milits vond å svelge. Filmen påpeker avslutningsvis at om lag 100.000 somaliere og 19 amerikanske soldater døde i dette raidet.

Kritikk

Kritikken mot filmen skulle ikke slutte ved lanseringen. Vietnamkrigveteranen og regissør Oliver Stone fortsatte kritikken mot Black Hawk Down under lanseringen av sin egen World Trade Center (2006). Fordømmelsen gikk på at filmen blant flere andre tilba den store krigsmaskinen og at den slik støttet opp hvordan Amerika den gang gikk til krig uten motgang.

I starten handler det om å etablere de sentrale karakterene og utbrodere deres kameratskap. Parallelt med at konflikten tilspisser seg følger vi og blir godt kjent med Rangers- og Delta-soldatene i leiren. Deretter skal de ut i strid for å oppleve krigens kompleksitet og havne midt i massakren. Orlando Bloom spiller uskyldigheten selv som en 18 år gammel amerikansk soldat sendt til en borgerkrig endret til folkemord. Eversmann (Josh Hartnett) er den idealistiske sersjanten mens Hoot (Eric Bana) er den fandenivoldske som ikke moraliserer krigen. I øvrige roller ser vi kommende stjerner som Ewan McGregor, danske Nikolaj Coster-Waldau og Tom Hardy.

Maktdemonstrasjon

De aggressive og utmattende kampene utspilte seg i en skitten og krigsherjet setting. Uansett om man var kritisk til filmen eller lot seg forbløffe av dens intensitet, er det fortsatt en imponerende maktdemonstrasjon fra Ridley Scott. Det er en frenetisk Scott på høygir som leverer konstant skyting i et forrykkende tempoet. En årsak kan nok være at Jerry Bruckheimer var produsent. I krigens galskap og meningsløshet finnes det også noe vakkert og emosjonelt fra komponist Hans Zimmer der han blander sin stil med lokalt preg.

Som mange andre av Scotts filmer ble også Black Hawk Down i sin tid lansert som en omfattende 3-disc utgave med en forlenget versjon på DVD. Hvis jeg ikke tar helt feil kom aldri denne åtte minutter lengre versjonen noen gang på Blu-ray i Norden. Det er den heller ikke denne gangen. På 4K platen derimot kan man se både kinoversjonen og extended versjonen. Men alt bonusmateriale fra tidligere utgaver følger med.

Black Hawk Down er som 4K + Blu-ray i en finfin steel book-utgave. Og interessant nok er den sluppet lenge før den amerikanske utgaven som kommer 7. november.