motorsager aldri mistet sin original sjarm og oppfinnsomhet

4K + Blu-ray: «Evil Dead Rise» – Pløyer ny mark

Franchisen tar en bråvending fra hytte til storby, men demonene følger med!

Hvordan bør man kategoriserer vi den andre frittstående filmen etter seriens originale trilogi? Er det en oppfølger, en spin-off eller en requel som sammenblander både remake og sequel-konseptet? Bruce Campbells Ash er fortsatt pensjonert, og filmen står på egne ben uavhengig av tidligere filmer. Samtidig har den dype røtter i franchisens tidligere velkjente filmer.

Håndplukket

Regissør Lee Cronin, som slo gjennom i med uhyggelige The Hole in the Ground (2019), ble håndplukket av universets skaper Sam Raimi. I produksjonsselskapet Ghost House Pictures fungerer Raimi nå som produsent mens irske Cronin tar over stafettpinnen etter Fede Alvarez. Slik som i forrige kapittel Evil Dead (2013) fortsetter Cronin med en kvinnelig hovedperson.   

I forrige tilskudd gikk franchisen bort fra humor og slapstick til fordel for en mer nihilistisk og bekmørk tilnærming. Naturligvis fikk Evil Dead Rise 18 årsgrense og begrunnelsen var en «gjennomgående angstskapende stemning og flere svært blodige og nærgående draps- og voldsskildringer». En konvensjonell hyttetur-sekvens i starten spiller på franchisens tidligere velkjente setting. Så tar den en 180 graders bråvending til et nytt territorium i storbyen Los Angeles og til en kondemnert boligblokk.

Barn er også ofre

Ektemann og far har forlatt Ellie, hennes tenåringer Bridget og Danny samt deres lillesøster Kassie. De bor i en slitt leilighet i en falleferdig rønne av et leilighetsbygg som tidligere var en bank. Nå er bygget kondemnert, det skal rives og de må ut. Uventet dukker Ellies gravide søster Beth opp. Dette sammenfaller med at barna finner en merkelig bok samt noen vinylplater og snart slippes velkjente demoner løs.

Evil Dead Rise: Historien bak en av de største skrekkfilmseriene – CINEMA

I Evil Dead-sammenheng pløyer Evil Dead Rise (2023) ny mark. I filmen fortelles det hvordan boken som er innbundet i menneskehud er den første av tre sagnomsuste bind av Naturom Demonio, de dødes bok. Forsøkes det her å antyde noe om en ny trilogi av filmer? Mens tidligere filmer har latt det gå utover ungdommer og unge voksne, er det nå tre barn i sentrale roller. Og heller ikke disse skal slippe unna ondskapen som er ute etter sjelene til sine ofre. Ingen er trygge. Evil Dead Rise satser alle kort på ondskap, er nådeløs i sin stil og holder fint lite tilbake.

Velkjente stier

Kjellerlem fra hytta er byttet ut med en ytterdør med kjetting. Røtter som angriper sine kvinnelige ofre i skogen, er nå erstattet med heisens strømledninger. Mye er velkjent gjenbruk, men absurditetene og splatterkomedie er tonet ned for å fortsette den mer alvorlige stilen i forrige kapittel.

«Evil Dead Rise» – tidenes blodbad – CINEMA

De frenetiske og innovative kameraføringene som skapte Sam Raimis gjennombrudd er nå mer konvensjonelle. Lee Corin har valgt å gå sine egne veier, men tilfører likevel noen fiffige skråblikk som det gjennom et kikkhull i døren. Skuespillet til Alyssa Sutherland som Ellie og Lily Sullivan som Beth utmerker seg. Det er både skremmende og beintøft, der den ene av de to er som en tøff, ustoppelig, men kvinnelig Ash. Hagle og motorsag er på plass, dog uten selvpåført slapstickhumor som Bruce Campbell.

Er den blodig?

Jovisst er Evil Dead Rise er blodig affære. De blodigste øyeblikkene er en heisscene som tatt ut fra The Shining samt en som involverer en massiv kompostkvern. Men klarer den å overgå tidligere filmer i antall liter filmblod? Ifølge et intervju med regissør Lee Cronin i Variety ble det brukt 6.500 liter med blod i Evil Dead Rise.

Det med kjennskap til serien vil nok huske at tredjefilmen Army of Darkness (1992) er den minst blodige. Sam Raimi har uttalt at førstefilmen hadde rundt 1.136 liter falskt blod laget av sirup, en slags krem samt rød konditorifarge. Mengden ble økt til andrefilmen Evil Dead II (1987) hvor det i en scene alene ble brukt over 200 liter. Det er riktignok nyinnspillingen fra 2013 som går inn i Guinness rekordbok som den blodigste i filmhistorien. Her ble det brukt 265.000 liter, hvorav 190.000 liter flommet ut i filmens avslutningsfase.

Evil Dead Rise er nå ute på DVD, Blu-ray og 4K. Dessverre medfølger det ikke noe ekstramateriale.