13 nye og Halloween-aktuelle skrekkfilmtips!

Fredag 13. og Halloween er ensbetydende med skrekkfilmer. Her er 13 filmtips til blodferske filmer du kan se hjemme. 

Det er fredag 13. og snart Halloween. Dette er årstiden for å oppsøke frykten, bli skremt og eksponere seg for blod og gørr. Her er 13 tips til et variert utvalg av nye skrekkfilmer du kan se hjemme nå.

Renfield – Dracula-komedie

For de som liker grøssere av den litt morsommere og mer tøysete varianten er Renfield (2023) et riktig valg.  Med en humoristisk vinkling får du action ispedd blod og splatter. Dette er en moderne Dracula-film for en ny generasjon. Filmen presenterer en hardtslående og slapstick-preget Renfield som både er hurtig og voldsom. Filmens store attraksjon er naturligvis Nicolas Cage sin frenetiske og karikerte utgave av Dracula og især partiet i starten som hyller nær 100 år med filmhistorie. Robert Kirkman, skaperen av The Walking Dead, har vært med å skrive manus mens Chris McKay, regissøren av Lego Batman filmen (2017), har regi.

«Renfield» -blodig moro med Nicolas Cage – CINEMA

Etter en nær utslettende hendelse har Dracula og Renfield blitt nødt til å starte på nytt i New Orleans. Her har Robert Renfield, Draculas tjener, blitt med i en støttegruppe for å forsøke å løsrive seg fra sin selvopptatte sjef. Han er lei av å være i et giftig forhold og ønsker et mer normalt liv. Han prøver å imponere politikvinnen Quincy, men havner på kollisjonskurs med narkotikalangere og byens mektigste forbryterfamilie der han stadig må skaffe ofre og blod til sin sjef.

Renfield er nå ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Eight for Silver – Varulvfilm

Det er bare et år siden Vikingulven (2022) gikk på kino. Se for øvrig også den om du ikke allerede har sett den. Er du ute etter en ytterligere varulvfilm kan Eight for Silver (2021) pirre nysgjerrigheten. Filmen ble nylig sluppet på SkyShowTime og spinner videre på hendelsene i Gévaudan som tidligere sett i franske Brotherhood of the Wolves (Ulvenes klan, 2001). Historien byr på en kald, gotisk og tåkefylt variant av varulvfilmen der hårete beist er erstattet av demon-aktige skapninger. Det er en slags opprinnelseshistorie, men hvor skapelseshistorien og sølvets funksjon får en ny fiffig vri.

TOPP 12: De aller beste varulvfilmene – CINEMA

Frankrike på 1800-tallet lider av en kolerapandemi hvor mange dør. Etter en massakre på en gruppe sigøynere, som gjorde krav på et landområde, har en liten landsby blitt utsatt for herjingen til et blodtørstig beist. Samtidig har Edward, sønnen til den mektige Seamus Laurent forsvunnet. Patologen John McBride ankommer stedet for å undersøke den mystiske hendelsen og i prosessen utdrive noen av sine egne psykologiske demoner.

Eight for Silver kan sees på SkyShowTime.

Cocaine Bear – Blodig sjangerhybrid

Den svært kreative og høyst underholdende Cocaine Bear (2023) er en blodig sjangerhybrid som ble solgt inn med en ruset drapsbjørn i hovedrollen. Sjangeren komedie alene hever svært få øyenbryn. Kombinerer du dette med en ruset svartbjørn som inntar kilo på kilo med kokain, får du noe originalt.  I Cocaine Bear er alt overdrevet og ispedd splatterfilmens elementer. Den er som innsalgsmaterialet sier: et kaos uten sidestykke. Her går det slag i slag med tullete absurditeter med vekselsvis humor, vold og drøy splatter.

Blu-ray: «Cocaine Bear» – Blodig sjangerhybrid – CINEMA

I filmen blir narkolangerne Davee og Eddie beordret til å finne forsvunnet smuglergods på oppdrag fra deres sjef Syd (Ray Liotta). Kriminalbetjent Bob, spilt av alltid morsomme Isiah Whitlock Jr., får nyss i hva de to bedriver og begir seg av sted i samme retning. Samtidig har 13 år gamle Dee Dee og hennes venn Henry skulket skolen og begitt seg på tur i det samme fjellområdet mens moren Sari (Keri Russel) desperat leter etter dem. Et ytterligere kobbel karakterer som parkvokteren Liz (Margo Martindale), naturoppsynsmann Peter og noen ambulansefolk er i tillegg på kollisjonskurs i dette skoglandskapet. Det hele mens en ruset bjørn angriper intetanende.

Cocaine Bear er nå ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Evil Dead Rise – Ond film

I Evil Dead-sammenheng pløyer Evil Dead Rise (2023) ny mark. I filmen fortelles det hvordan boken som er innbundet i menneskehud er den første av tre sagnomsuste bind av Naturom Demonio, de dødes bok. Forsøkes det her å antyde noe om en ny trilogi av filmer? Mens tidligere filmer har latt det gå utover ungdommer og unge voksne, er det nå tre barn i sentrale roller. Og heller ikke disse skal slippe unna ondskapen som er ute etter sjelene til sine ofre. Ingen er trygge. Evil Dead Rise satser alle kort på ondskap, er nådeløs i sin stil og holder fint lite tilbake.

Evil Dead Rise: Historien bak en av de største skrekkfilmseriene – CINEMA

Ektemann og far har forlatt Ellie, hennes tenåringer Bridget og Danny samt deres lillesøster Kassie. De bor i en slitt leilighet i en falleferdig rønne av et leilighetsbygg som tidligere var en bank. Nå er bygget kondemnert, det skal rives og de må ut. Uventet dukker Ellies gravide søster Beth opp. Dette sammenfaller med at barna finner en merkelig bok samt noen vinylplater og snart slippes velkjente demoner løs.

Evil Dead Rise er nå ute på DVD, 4K, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Scream VI – Ironisk slasher

Det sjette tilskuddet i franchisen som er blant skrekkfilmens mest innbringende tar opp tråden der forrige film slapp. I klassisk innfløkt stil spekuleres det frem og tilbake om hvem som kan være morderen og hva som kan være motivet. På klassisk vis er det dessuten utspekulert vrier og vendinger. På overraskende vis er Ghostface nå en langt mer voldelig og aggressiv drapsskikkelse mer tro mot slashersjangerens opprinnelse enn Cravens ironiske førstefilmer. Også uskyldige sivilister drepes på uvant voldelig vis denne gangen.

Blu-ray: «Scream VI» – Er det midtpartiet i en ny trilogi? – CINEMA

Sam går nå i terapi og bor i et kollektiv med lillesøsteren Tara og deres nye venn Quinn. Hun har et stort beskyttelsesbehov ovenfor søsteren som er førsteårsstudent på filmstudier, samtidig som hun har et godt øye til naboen Danny. Da medstudentene Greg og Jason blir funnet drept, og masken til Ghostface blir funnet på åstedet, gjenopplever Sam og Tara sitt verste mareritt. Samtidig som politiet og FBI etterforsker saken gjør Sam sin egen etterforskning for å finne ut hvem som står bak.

Scream VI er nå ute på DVD, 4K, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

M3gan – Drapsandroide

M3gan er en lærerik androide som utvikler seg gradvis ved å stadig skaffe seg mer informasjon. Stikk i strid med dens parametre.  Androidens beskyttelsesinstinkt fører til at M3gan trer ut av sine fastsatte rammer og dette fører etter hvert til blodige sammenstøt. Det er god regi, visuelt vakkert laget og den er teknisk av utmerket kvalitet. Med rutinerte James Wan som produsent er nok dette starten på det som kan bli en underholdende franchise.

Blu-ray: «M3gan» – Mer blodig drapsandroide i Unrated-utgave – CINEMA

Da hennes søster dør blir robotikkingeniøren og leketøysprodusenten Megan (Allison Williams) verge for sin niese Cady (Violet McGraw). Megan vier all sin tid til jobben som produktutvikler og mangler den nyvunne morsrollens tid og energi til å følge opp Cady. Hun er uforberedt på denne nye rollen, men løsningen finner hun i sitt nyutviklede produkt M3gan. Det er en modell 3 generativ androide som kan lytte, se og lære, og som kan bli Cadys bestevenn og lekekamerat.

M3gan er nå ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Infinity Pool – Elevated horror

Brandon Cronenberg fortsetter i fotsporene til sin far David med noe som ligger nær den kvalitative elevated horror. Den dystre undertonen ligger og vaker allerede fra starten av, ispedd særegne kamerautsnitt og hypnotisk filmmusikk. Filmen kan sees på som En allegori over hvordan vestlige turister oppfører seg i mindre utviklede land og hvordan de her herjer fritt. Samtidig er det et fiffig og innovativt dobbeltgjengerkonsept som er filmens kjerne. Konseptet og lokal skikk: hvis noen blir drept kan den eldste sønnen til den drepte drepe den ansvarlige. Hvis den drepte ikke har noen sønn kan staten påta seg oppgaven. Den skyldige kan også betale for at det lages en dublett som drepes i hans sted.

«Infinity Pool» – satirisk reise gjennom de rikes kloakk – CINEMA

Forfatteren James (Alexander Skarsgård) og hans kjæreste Em ferierer på en eksklusiv resort i et konservativt og religiøst land. En dag oppsøkes James av den vakre kvinnen Gabi (Mia Goth) som er en stor fan av hans debutbok. Han sjarmeres og snart har de dratt på en dagsutflukt med Gabi og hennes mann Alban. På vei tilbake skjer et fatalt uhell som fører til et møte med en pågående kriminaletterforsker før James havner i en nedadgående dyster spiral.

Infinity Pool er nå ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Knock at the Cabin – Hyttetur med overraskelser

Dette er den nyeste filmen fra M. Night Shyamalan og den leker med home invasion-sjangeren. Flere truende inntrenger vil inn i et feriehus av spesielle grunner. Knock at the Cabin (2023) spiller på sjangerens etablerte og velkjente premisser, men vrir de på hodet og slik skapes en dyktig spenningsoppbyggning med intensitet og overraskelser. Filmen har en fornøyelig og svært spennende fremdrift helt til karakterene utbroderer sin misjon. Da tar den en annen uhyggelig vri.

4K + Blu-ray: «Knock at the Cabin» – Shyamalans umulige dilemma – CINEMA

Den syv år gamle jenta Wen er på ferie i en avsidesliggende hytte sammen med sine to fedre; den emosjonelle Eric og menneskerettighetsadvokaten Andrew. Ut av skogen kommer den tilsynelatende joviale Leonard (Dave Bautista) som ber Wen åpne opp for ham og hans venner. Men alt blir ikke bare idyll og det en årsak til at de nettopp har valgt ut Wen, Eric og Andrew.

Knock at the Cabin er nå ute på DVD, 4K, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Insidious: The Red Door – Skvetteskrekk

Er du ute etter en klassisk skvettefilm er dette filmen for deg. James Wans første to filmer i franchisen var noe av det mest skremmende som hadde blitt laget i Hollywood i nyere tid. Mens forrige film Insidious: The Last Key (2018) var en prequel, fortsetter Insidious: The Red Door (2023) i den ordinære tidslinjen til hovedkarakterene. Det er regidebuten til Patrick Wilson som også spiller Josh i filmene. Den fungerer både for en ny generasjon publikum samtidig som den fungerer for de som har vært med fra starten av. Det er dog en fordel å ha sett de to første filmene i serien da det refereres til og vris på tidligere hendelser. På kino var overraskende nok denne femtefilmen den mest innbringende i franchisen.

«Insidious: The Last Key» – Åndenes makt – CINEMA

Tretten år har gått siden første film og den første astralprojeksjonen. Nå er Josh og Renai Lambert skilt mens eldstesønnen Dalton skal begynne på college. Fars fravær har skapt et anstrengt forhold mellom Josh og Dalton, men ingen av dem har noen minner om det som har skjedd tidligere. Under kunststudiene utløses derimot noe skremmende hos Dalton og det samme skjer også hos hans hans far da han blir undersøkt av leger.

Insidious: The Red Door er nå ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Violent Night – Julesplatter

Violent Night (2022) har allerede pekt seg ut som en fremtidig juleklassiker, men burde fungerer like godt som en Halloween-klassiker. Tommy Wirkolas DNA er å blande vold, blod, gørr og humor, og nok en gang tøyer han strikken så langt det lar seg gjøre. Det er julemagi med frekk og drøy dialog, kaldblodig drap på uskyldige, slapstick og gladvold. Og ikke minst godt koreograferte kamper og drapsscener som er filmens gimmick.

Blu-ray: «Violent Night» – Wirkolas mest helstøpte – CINEMA

Etter en fuktig start på julefylla i England går nissens tur til USA. Her har Linda og Jason gått hver til sitt, men for sin datter Trudys skyld skal de sammen feire julen hos Jasons mor i hennes herskapelige residens. Gertrude er det vemmelige overhodet i den eksentriske og velstående Lightstone-familien og hennes avkom er vant til å smiske for henne. Mens den forfyllede nissen fortsetter sine oppgaver igangsetter en gjeng kriminelle et komplisert innbrudd på et høysikkerhetshus.

Violent Night er ute på DVD, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

Halloween Ends – Maskert ikon

Halloween er et naturlig tidspunkt å se eller se om igjen den nye Halloween-trilogien. Monsteret skulle vekkes til live og det traumatiserte offeret Laurie skulle presenteres som en krigerinne. Førstefilmen var verken en omstart eller en oppfølger, men med litt frihet var det noe midt imellom. Filmene ivaretok fanskaren samtidig som de presenterte universet for nye seere. Tredje kapittel Halloween Ends (2022) er siste og avsluttende film i denne nye trilogien.

4K + Blu-ray: «Halloween Ends» – Trilogien oppsumert – CINEMA

Laurie (Jamie Lee Curtis) bor sammen med sitt barnebarn Allyson og skriver på en bok om hvordan Haddonfield har blitt et sted preget av paranoia og infisert av død. Det er fire år siden hun så monsteret sist og det er fire dager før Halloween. Så skal trådene flettes mellom Laurie, Corey og Allysson. Corey blir ikke kvitt sin fortid og mobbes grovt før han utsettes for grov vold.

Halloween Ends er ute på DVD, 4K, Blu-ray og kan sees på SF Anytime.

The Meg 2: The Trench – Monsterhai

Ingenting er mer skummelt enn at vårt økosystem er i fare. Øko-kriger Jonas (Jason Statham) er tilbake i nok en overdreven film. Dette er ingen rendyrket grøsser eller skrekkfilm, men vi trenger alle et mildere og lettbeint avbrekk i ny og ne. Her skrus monsterhaifilmen ytterligere et hakk og nå er det ikke bare utdødde haier, men også nye livsfarlige beist. Ingen er trygge, noen skal bli haimat mens andre skal implodere og kollapse grunnet ekstremt trykk. Et høyt antall intetanende resortgjester skal dessuten feire sin siste ferie til fordel for blodtørstig underholdning.

Spielberg satte foten ned for ny «Haisommer» – CINEMA

Jonas Taylor og Jiuming Zhang leder et utforskningsdykk ned i det dypeste gropen 7.600 meter under havoverflaten. Samtidig som noe skurkeaktig foregår må de samtidig kjempe mot kolossale MEG-er og nye monstre.

Kan sees på Max, er også ute på 4K og Blu-ray.

Final Cut – Fransk zombiekomedie 

Filmen fikk aldri noen norsk kinolansering så denne kan ha gått under radaren til enkelte. Den franske zombiekomedien Final Cut (Coupez!, 2022) opparbeidet seg et solid rykte etter å ha åpnet filmfestivalen i Cannes. Oscar-vinneren Michel Hazanavicius har laget en underholdende og sjangeroverskridende film som løfter metafilmen til et nytt nivå. På finurlig vis referer den til en japansk hit som de nå skal lage på fransk og resultatet er fransk feel-good, eksperimentell og en humoristisk sjangerhybrid mellom zombiefilm og komedie.

Topp 11: De beste zombiekomediene – CINEMA

Vi er midt i en lavbudsjetts zombiefilm med røtter i en japansk urban legende. Et mislykket filmteam sliter med å fullføre en zombiefilm i et nedlagt militæranlegg. Regien er dårlig, skuespillet er amatørmessig og humoren er lavpannet. Men så kommer en helomvending da filmingen forstyrres av et ekte zombieangrep.

Final Cut er ute på DVD og Blu-ray med norske tekster og kan sees på SF Anytime.