«Nyad» – en Oscar-kandidat uten ambisjoner

3
Total vurdering

Netflix bygger opp forventningene rundt sin Oscar-kandidat Nyad med kinolansering. Resultatet er er en heller middelmådig film, til tross for Anette Bening og Jodie Foster i hovedrollene.

Etter å ha laget en serie dokumentarer om utrolige eventyr og dristige bragder, spillefilmdebuterer regissørene Jimmy Chin og Elizabeth Chai Vasarhelyi (Free Solo, The Rescue) med en historie om et utrolig svømmeeventyr og dristig bragd av den amerikanske svømmeren Diane Nyad, som på sitt femte forsøk, i en alder av 64 år gjennomfører svømmeturen  fra Cuba til Key West. Det er en distanse på 171 km som ble gjennomført på 53 timer.

Nyad | November 3, 2023 (United States) Summary: It tells the remarkable true story of athlete Diana Nyad who, at the age of 60 and with the help of her best friend and coach, commits to achieving her life-long dream: a 110-mile open ocean... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

Det har i ettertid vært betydelig tvil rundt påstanden fra Diana Nyad om at hun klarte å svømmeturen uten hjelp. Ikke minst stilte New York Times tvil rundt prestasjonen. Den har også vært et kontroversielt emne innen svømmemiljøet. De offisielle organene innen maratonsvømming som godkjenner slike prestasjoner har aldri godkjent denne prestasjonen. Den tvilen kommer ikke frem i spillefilmen.

Konvensjonell

Denne biografiske filmen med Annette Bening i hovedrollen som Diana Nyad, er en ganske konvensjonell film som ikke tilfører mye dybde eller spenning til en allerede ofte fortalt historie. Filmen tar oss gjennom hennes ungdom, inkludert vanskelige relasjoner med en problematisk far og overgrep fra treneren. Den beskriver hennes fiaskoer og suksesser, ledsaget av intens musikk som underbygger følelsene.

Til tross for Anette Bening og Jodie Foster i hovedrollene blir Nyad aldri noe mer forutsigbar og middelmådig film.

Diana Nyad er en dominerende personlighet. Annette Bening passer godt inn i rollen. Jodie Foster spiller Bonnie, Dianas nære venn og trener som prøver å balansere Dianas intense energi. Deres forhold er som et gammelt ektepar. Rhys Ifans spiller John Bartlett, den pessimistiske navigatøren, som gir filmen noe karakterdybde, mens andre karakterer som haiekspertene og legene blir stående på sidelinjen med begrenset dialog. De mest spennende øyeblikkene er knyttet til prosessen med å samle Nyads team og overvinne de ulike hindringene på svømmeturen.

Det er vanskelig å finne noe unikt å si om en biografisk film som holder seg til konvensjonelle spor. Den forsøker ikke å utforske de komplekse aspektene ved Diana Nyads liv og det kontroversielle rundt svømmeturen.

Netflix har tydelig ønsket å lage en engasjerende film som potensielt kan sikre Annette Bening en etterlengtet Oscar, og som passer perfekt inn i deres algoritme for abonnenter som liker dokumentarer om bemerkelsesverdige prestasjoner. Når ambisjonene ikke er større enn dette, blir resultatet  deretter.

3
Total vurdering