«Sound of Freedom» -kontroversiell film som går rett til hjertet

5
Total vurdering

Det er avgjørende å kunne skille enhver film fra dem som tilfeldigvis liker den. Sound of Freedom har oppnådd bemerkelsesverdig suksess, og det er gode grunner til at den har blitt den største kassasuksessen for en indie-film i USA på fire år. 

Filmen er en folkefinansiert actionthriller om en amerikansk føderal agent som gjør et ukonvensjonelt oppdrag for å redde barn i Latin-Amerika fra sexhandel. Siden premieren den 4. juli i USA har den spilt inn 215 millioner dollar, og  noe som den mest innbringende indie-filmen siden Parasitt i 2019.

Sound of Freedom | July 4, 2023 (United States) Summary: The incredible true story of a former government agent turned vigilante who embarks on a dangerous mission to rescue hundreds of children from traffickers.
Countries: United States, MexicoLanguages: English, Spanish

Sound of Freedom er en overbevisende film som belyser et av de mest hjerteskjærende kriminelle temaene i verden – kidnapping og handel med barn. Filmen er basert på virkelige hendelser fra karrieren til den amerikanske spesialagenten Tim Ballard.

Undercover

I 2014 ledet Ballard og hans team en usedvanlig vellykket undercoveroperasjon mot en voldtektsgjeng som opererte fra Cartagena, Colombia. De amerikanske etterforskerne utga seg for å være en gruppe som ønsket å kjøpe dusinvis av barn for å forsyne en «privat klubb» som ble etablert på en nærliggende øy. Resultatet var frigjøringen av mer enn hundre barn og voksne, og gjengen ble knust. Operasjonen var en utrolig suksess, og Ballard var uten tvil drivkraften bak den.

Jim Caviezel gjør en solid hovedrolle.

Sound of Freedom er inspirert av denne sanne historien. Den fokuserer på jakten på Miguel (Lucas Ávila) og Rocío (Cristal Aparicio), brødre som blir revet bort fra faren sin for å bli utnyttet i en barneprostitusjonsring. Dette er en forbrytelse som berører sjubarnsfaren Ballard (Jim Caviezel) dypt og driver ham til å utfordre sine overordnede, forlate sitt tildelte arbeidsområde og reise inn i Mexico og Colombia for å redde disse barna. På denne farlige reisen får vår hovedperson støtte fra ulike hold som hjelper ham med å konfrontere noen av de mektige aktørene i den grusomme virksomheten med barneslaveri og seksuell utnyttelse.

Polarisering

Mottakelsen av Sound of Freedom i USA har reflektert polariseringen i amerikansk politikk. I USA har filmen skapt kontrovers og fått kritikk for å villedende fremstillinger av utnyttelse av barn og fordi konspirasjonsteoretikere knyttet til QAnon-bevegelsen har støttet filmen.

Glem det, fordi dette er en solid film. Den meksikanske filmskaperen Alejandro Monteverde har ikke bare regissert filmen, men også skapt et visuelt imponerende bilde på et beskjedent budsjett. Monteverde gir en imponerende følsomhet i behandlingen av et emne som kunne ha føltes utnyttende. Grusomhetene antydes heller enn vises, med subtile, men kraftige scener som snakker til seerne. Videre er de overbevisende prestasjonene fra barneskuespillerne tydelig iscenesatt i trygge omgivelser.

Det er en grunn til at Sound of Freedom har blitt en suksess. Denne typen film har evnen til å trekke et publikum som normalt ikke går mye på kino. Denne filmen har potensial til å appellere til et bredt publikum, uavhengig av deres politiske overbevisninger. Den kaster lys på et forferdelig kriminelt tema som sjelden blir utforsket i Hollywood – barnehandel.

Sound of Freedom er dyktig filmhåndverk og troverdige karakterer leverer sitt budskap uten å ta en politisk side. Selv om filmen kan virke noe lang, skaper regissør Alejandro Monteverde rørende øyeblikk som også vil røre publikum.

5
Total vurdering