Foto Mattias Andersson/TV2

Nå kommer Jan Guillous «Ondskapen» med Thea Sofie Loch Næss

2. november er det premiere på den svenske dramaserien «Ondskapen» på TV 2. Norske Thea Sofie Loch Næss spiller den finsk-svenske kjøkkenpiken Marja, som innleder et hemmelig forhold til 16 år gamle Erik Ponti, spilt av Isac Calmroth.

Serien er basert på Jan Guillous suksessroman Ondskan.

Thea Sofie Loch Næss (37) fikk rollen i januar 2022 og allerede i mars samme år var innspillingen av periodedramaet i gang i Litauen. Serien har blant andre Gustaf Skarsgård på rollelisten.

– Jeg hadde lest både boka og sett filmen for lenge siden, og kunne ikke i min villeste fantasi tro jeg en dag skulle få spille Marja, forteller Næss om sin nyeste rolle.

Periodedrama

Ondskapen (Ondskan) tar oss til 1950-årene, Når Erik blir utvist fra skolen i Stockholm på grunn av voldelig oppførsel og trakassering, blir han sendt til internatskolen Stjärnsberg. Erik forstår dette er siste sjanse til å ferdigstille skolegangen, og muligheten til å bryte med tidligere liv og oppførsel. Men på Stjärnsberg er ondskap forkledd i det som kalles kameratslig oppdragelse; en systematisk og etablert undertrykkelse av de yngre elevene.

Til tross for at all personlig kontakt mellom ansatte og elever er strengt forbudt og resulterer i utvisning, innleder Erik et hemmelig kjærlighetsforhold til kjøkkenpiken Marja.

(Foto TV2)

– Marja er en drømmer og veldig intelligent, men hun har stengt av den delen av seg. Hun kommer fra fattigdom og tragedie, og jobber hardt for å forsørge familien hjemme. Men så møter hun Erik, og de ser vel en slags likhet i hverandre, og hjelper hverandre å bryte mønsteret som deres arv har kastet dem inn i, forteller Loch Næss, og fortsetter:

– Jeg elsker å spille i periodedrama med nydelige kostymer, gamle biler og fantastisk scenografi. Det er alltid gøy å få lov til å gå inn i en annen verden, om så bare for en liten stund.

Måtte lære Finlands-svensk

I rollen som den finsk-svenske Marja har Loch Næss vært tett fulgt av en språk-coach, som hun har øvet manus med for hver episode.

 – Jeg tror nesten finsk-svensk har vært enklere enn svensk, fordi det er et ganske tydelig språk og man kan våge å overdrive litt uten å føle seg dum – noe som er viktig når man er i startfasen av å lære et nytt språk.

27-åringen har rukket å bli et kjent fjes etter å ha spilt i en rekke filmer og TV-serier de siste årene, blant annet «The Last Kingdom», «Hjerteslag» og «Julestorm». Loch Næss har i tillegg hovedrollen i den kommende dramaserien «So Long, Marianne», om forholdet til Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen, samt kinoaktuell med filmen A Happy Day. Hun har også sikret seg hovedrollen i en ny norsk dramaserie som begynner innspilling denne høsten.

«Ondskapen» består av seks episoder, med premiere 2. november på TV 2 Play og 7. november 22.45 på TV 2 Direkte.