«Operation Napoleon» – adrenalinfylt islandsk noir

4
Total vurdering

Operation Napoleon er en klassisk nordisk noir. Handlingen utspiller seg i det iskalde landskapet på Island med kald krig-følelse, konspirasjoner og blodstenket snø.

En kort prolog, satt til Island i april 1945, viser en overrasket sauebonde som hører en uforklarlig lyd under en snøstorm. Han våger seg ut i tide for å få et glimt av et fly som forsvinner over hodet i retning Vatnajökull.

Operation Napoleon | August 11, 2023 (United States) Summary: A lawyer is sucked into an international conspiracy after being accused of a murder she didn't commit. Her only chance of survival lies in uncovering the secret of an old German WWII airplan... Read all
Countries: Iceland, GermanyLanguages: Icelandic, English

Så tar vi et sprang til nåtiden, der vi befinner oss i Washington, D.C., og ser William Tarr (Iain Glen), som leker kjærlig med barnebarna sine. Men Tarr har en nådeløs side som trer frem når han utfører oppdrag for CIA.

Deretter går vi tilbake til Island, fremdeles i nåtiden, der vi møter snøscooterentusiasten Elli (spilt av Atli Óskar Fjalarsson) og hans to venner, som farter rundt på Vatnajökull. Til deres store forundring har klimaendringene og snøsmeltingen avdekket restene av et nedskutt fly, der halefinnen nå viser et hakekors. Men når Elli entrer flyet og begynner å filme med telefonen sin, oppdager han at den lenge avdøde piloten har på seg en amerikansk uniform.

Vivian Ólafsdóttir gjør en solid rolle i en ellers klisjefylt, men underholdende noir.

Plutselig dukker en gruppe amerikanere opp på isbreen, alle under Tarrs kommando. På kort tid blir Ellis venner myrdet, og Elli flykter i panikk, samtidig som han sender opptakene til sin søster Kristin (Vivian Ólafsdóttir).

Klisjefylt underholdning

I begynnelsen tror Kristin at Elli spiller en spøk, men når en leiemorder dukker opp hjemme hos henne, innser hun at både hun og broren er i livsfare.

Kristin klarer å unnslippe og søker hjelp fra sin tidligere kjæreste, den unge historieprofessoren Steve Rush (Jack Fox). Sammen begynner de å nøste opp trådene og avdekker at alt dette er knyttet til en flyulykke fra andre verdenskrig og en hemmelig operasjon som kalles «Operation Napoleon.»

Iain Glen er klassisk bad guy i høyhalset genser.

Manuset er basert på en roman av Arnaldur Indriòason. Regissør Óskar Thór Axelsson har ikke oppfunnet kruttet når han har overført boken til filmformatet. Filmen er preget av sjangerens velkjente stereotyper og er til tider forutsigbar. Likevel heves helhetsinntrykket av sterke skuespillerprestasjoner, spesielt hovedrolleinnehaveren Vivian Ólafsdóttir, som gjør en formidabel jobb. Sammen med de vakre islandske landskapene gjør dette filmen en fin filmopplevelse.

4
Total vurdering