«Smoke Sauna Sisterhood» – vakker dokumentar om kvinnefelleskap og tradisjoner

5
Total vurdering

Anna Hints dokumentarfilm Smoke Sauna Sisterhood utforsker den eldgamle estiske tradisjonen med røykbadstuer. Den er samtidig et intimt kvinneportrett.

Dette er en viktig del av estisk kultur og regnes som et sted for helbredelse og avslapning. De er sosiale steder hvor folk kommer sammen for å svette ut dagens stress og oppleve varmen og helbredelsen med venner.

Smoke Sauna Sisterhood | January 23, 2024 (United States)
Director: Anna HintsWriter: Anna HintsStars: Kadi Kivilo
Summary: In the darkness of a smoke sauna, women share their innermost secrets and intimate experiences, washing off the shame trapped in their bodies and regaining their strength through a sense of ... Read all
Countries: Estonia, France, IcelandLanguages: Estonian

Filmen følger en gruppe kvinner som samles i en røykbadstue for å rense kroppen og dele sine innerste hemmeligheter og intime opplevelser. Det er en både lyrisk og poetisk fortelling. i dette tette rommet kommer alle nær hverandre – og de kan slippe fri sine tanker og opplevelser. Estlenderne er like stoiske som finnene, som deler deres elsk for badstue. Her er det ingen store fakter når det fortelles – enten det er snakk om oppvekst i trange kår, kjærlighet eller voldtekt.

Sammen med fotograf Ants Tammik går Hint går tett på med sine bilder. Hun nærmest maler kroppene med kamera som i et fellesskap fullt av damp, svette og personlige betroelser.

Helsebot

Røykbadstuen er en tradisjonell type badstue i Estland som bruker røyk til å varme opp rommet og steiner, som deretter drysses med vann for å skape damp. Ja, tradisjonen er så sterk og unik at den er med på UNESCOs verdensarvliste.

Som den estiske  røykbadstuen er Smoke Sauna Sisterhood rene renselsen.

Hint tar oss med kvinnene inn i badstuen og lar oss følge dem gjennom årstidene – og inn i sine mest intime betroelser. Det er et kvinnefelleskap som deler historier om hva det er å være kvinne.  Saunaen gir rom for dem til å snakke om sine erfaringer og gjenvinne kreftene gjennom en følelse av samhold.

Som den estiske  røykbadstuen er Smoke Sauna Sisterhood rene renselsen. På mange måter er dette en gammeldags dokumentarfilm, helt fritt for moderne films kjappe klipp. Hint lar kamera få tid til å dvele.

5
Total vurdering