Nå kommer kinofilmen om Lars Saabye Christensen

Kinodokumentaren om en av landets største forfattere, «Livet er den tiden det tar å dø», får premiere 17. november.

I begynnelsen av dokumentaren møter vi Lars Saabye Christensen rett etter en svært dramatisk periode i hans liv. Han har nettopp vært gjennom en kreftsykdom – han var sikker på at han kom til å dø og at han hadde skrevet sin siste bok.

– Gjennom filmingen til denne dokumentaren har Lars gitt meg innpass i hans mer private verden. Denne tilliten har gitt meg muligheten til å vise sider ved Lars som ikke er så godt kjent, sier regissør Bjørn-Owe Holmberg.

Deler tanker

Filmskaperen har fått en unik tilgang til Lars Saabye Christensen, som deler tanker selv hans nærmeste medarbeidere aldri har hørt. Tanker som har formet hans forfatterskap. Om Gud, livet, døden, troen, håpet – og tiden. Tiden, som skaper både uro og trygghet, og som for Lars Saabye Christensen blir selve symbolet på kampen mellom livet og døden. Et tema som har fulgt forfatteren siden guttedagene både i hans dikt, bøker og musikalske tekster.

I filmen tar Christensen også med seg publikum til Vår Frelsers Gravlund for å høre på Frelsesarmeen spille på Allehelgensaften, på bandøving i Notodden og på tur til Sortland, hvor han har bodd 15 år av sitt liv. Tittelen på filmen er hentet fra et av forfatterens egne sitater:

–  Livet er den tiden det tar å dø – noen ganger skriver man setninger man med en viss glede ser er både poetiske og sanne. De kan leses og fortolkes på flere måter. Det er sjelden man treffer på sånne setninger, sier Lars Saabye Christensen.