Foto: Luis La

Skuespillerstreiken i Hollywood er over

Hollywood-skuespillernes fagforening inngår en foreløpig avtale med studioene for å få slutt på streiken.

Hollywood-skuespillere avslutter sin nesten fire måneder lange streik, kunngjorde fagforeningen SAG-AFTRA onsdag kveld, og avsluttet en historisk arbeidsstans som hadde stanset film- og TV-industrien i flere måneder.

SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nådde en foreløpig avtale på onsdag, og avsluttet film- og TV-skuespillernes lengste streik omtrent en måned etter at forfattere signerte sin nye kontrakt. Avtalen kom etter at partene hadde gjenopptatt samtalene forrige uke etter fastlåste forhandlinger i begynnelsen av oktober.

«I en kontrakt verdsatt til over 1 milliard dollar har vi oppnådd en avtale av ekstraordinært omfang,» sa fagforeningen i en offentlig uttalelse. Blant sine seire, sa fagforeningen, var større enn forventet økning i minimumskompensasjon, en førstegangs «streaming-deltakelsesbonus» og «enestående bestemmelser for samtykke og kompensasjon som vil beskytte medlemmene mot trusselen fra AI».

Hollywood-produsenter omtalte også den foreløpige avtalen som  «et nytt paradigme» for industrien. Kontrakten «gir SAG-AFTRA de største kontrakt-på-kontrakt-gevinstene i fagforeningens historie, inkludert den største økningen i minstelønn de siste førti årene og nye  avtaler når det gjelder strømming.

«Mange tusen artister nå og i fremtiden vil dra nytte av dette arbeidet,» sa SAG-AFTRA.