4K + Blu-ray «Animal House» – Satte standard for collegefilm for 45 år siden

National Lampoon’s Animal House (Deltagjengen, 1978) er utvilsomt en av de mest ikoniske og innflytelsesrike komediene i filmhistorien.

Den har dessuten fungert som en mal for kommende filmskapere og ettertidens mange collegefilmer. I år markeres det for øvrig at det har gått 45 år siden premieren på denne kultfilm.

Et knippe folk rundt satiremagasinet National Lampoon skulle uventet lage noe som skulle stå seg 45 år senere. Det var ferske manusforfattere, en relativt uerfaren regissør og ukjente skuespillere. På et moderat 3 millioner budsjett skulle filmen bli en kassasuksess som tjente inn rundt 142 millioner dollar. Det var en ny generasjon som skulle prege den amerikanske komedien i lang tid fremover.

Humorduo

John Belushi spiller i sin første store filmrolle, som matsvinet og den ufordragelige, men morsomme, fyllebøtta Bluto. Filmen gjorde ham stor og populær stjerne og sammen med regissør John Landis skulle de lage den enda større klassikeren The Blues Brothers (1980). Belushi døde i 1982, kun 33 år gammel.

Filmen utspiller seg på Faber College i 1962. Vi følger ferske studenter som prøver å navigere seg blant de ulike broderskapene på universitetet. På den ene siden har vi de velkledde klysene i Omega-huset. Der blir de sett ned på og de vandrer videre til Delta-huset. Dette er et broderskap av selverklærte tapere og fyllebøtter. De utagerende festløvene i Delta er de verste på campus. Men nå har dekanus fått nok og setter ned foten, han vil ha de vekk fra campus. Grunnet elendig oppførsel og karakterer har Deltagjengen fått prøvetid. Med en eneste bommert og feilgrep så er broderskapet deres ferdig.

Vågal og drøy

Filmens kjerne og humor ligger i konflikten mellom den morsomme Delta-gjengen og klysene i Omega-huset. Publikum identifiserer seg med de utstøtte som gjør opprør mot det normaliserte. De har et saftig og vulgært språk, omgås lettkledde jenter og har generelt et mål om å drikke seg fulle. Hele tiden presser filmen datidens grenser for akseptert banning og seksualiserte elementer, men paradoksalt nok fremstår enkelte ting verre i dag!

I en vågal scene argumenterer djevelen og engelen på skuldrene til en av hovedpersonene om hva han bør gjøre med den døddrukne, nakne jenta ved siden av ham. Det hele blir enda mer forbudt etter at hun forteller ham at hun bare er 13 år. Videre er det segregering mellom hvite og fargede samt stadige slengbemerkninger om homofile. Den gang drøy humor, men som i dag er langt forbi upolitisk korrekt.

Preger det kommende tiåret

Dette er den opprinnelige collegefilmen som alle senere skulle kopiere i ulike varianter. De tre manusforfatterne Harold Ramis, Douglas Kenney og Chris Miller inkluderte alle de klassiske arketypene de møtte da de selv gikk på college og slik har publikum alltid fått en gjenkjennelsesfaktor på et eller annet vis. Folkene bak filmen skulle på mange måter prege den amerikanske komedien i det kommende tiåret.

Harold Ramis skulle senere regissere National Lampoon’s Vacation (Hjelp, vi må på ferie!, 1983) og skrev manus til Ghostbusters (1984) og Groundhog Day (En ny dag truer, 1993). John Landis fikk regijobben etter at de hadde sett og likt humoren i hans sketsjfilm The Kentucky Fried Movie (1977).  Produsent Ivan Reitman skulle for øvrig regissere Ghostbusters. Utenom Belushi spiller Kevin Bacon sin første filmrolle som en av klysene på Omega-huset. Også Karen Allen debuterte kun noen år før Raiders of the Lost Ark (Jakten på den forsvunne skatten, 1981). De måtte gi en rolle til Donald Sutherland, som var en ekte skuespiller, for i det hele tatt få lov til å lage filmen.

National Lampoon’s Animal House er tilgjengelig på 4K + Blu-ray.