4K + Blu-ray «Haunted Mansion» – Familiegru uten grøss

En gang skulle Guillermo del Toro lage en mørk og skummel Haunted Mansion-film. Dette er del Toros motstykke.

Det har gått over 20 år siden Disney forvandlet en attraksjon i sine mange temaparker til å bli en gigantisk filmfranchise. Pirates of the Caribbean-serien ble svært suksessfull og et kapittel har til og med blitt filmatisert av nordmennene Joachim Rønning og Espen Sandberg. Andre attraksjoner som har blitt film er Jungle Cruise (2021) for ikke å glemme Brian De Palmas sci-fi film Mission to Mars (2000).

Samtidig med Pirates of the Caribbean (2003) kom også Eddie Murphys Haunted Mansion (Spøkelseshuset, 2003). Disney-filmen var en familiefilm som  blandet humor og overnaturlige elementer. Den klarte å spille inn det dobbelte av dens kostnader, men kanskje aller viktigst, den fungerte som en slags reklamefilm for temaparkens virkelige spøkelseshus.

En attraksjonsfilm

Pirates of the Caribbean og The Haunted Mansion er blant de mest populære attraksjonene og finnes i en eller annen form i nesten alle Disney-parker rundt om i verden. Mens man 20 år senere fortsatt prøver å finne ut om Johnny Depp kan være med eller er ute av den sjette filmen, er det forståelig at man har laget en ny film om spøkelseshuset.

I New Orleans har Gabbie (Rosario Dawson) og hennes ni år gamle sønn Travis (Chase Dillon) flyttet inn i en gammel herregård. Legen Gabbie har flyttet fra New York tilbake til sitt hjemsted for å få en ny start på livet. Men snart oppdager de at de har fått noe langt mer uhyggelig med på kjøpet. Herregården er hjemsøkt! Først spør de Fader Kent (Own Wilson) om å utføre en eksorsisme, men uten hell. Han rekrutterer astrofysikeren Ben (LaKeith Stanfield) som har laget et spøkelsesfotografiapparat. Ben tror ikke på spøkelser og mener det handler om suggererende kraft. I tillegg får de spirituelle ekspertene hjelp av det synske mediet Harriet (Tiffany Haddish) for å finne ut hvorfor spøkelsene befinner seg i dette huset og hvordan bli kvitt dem.

For de prepubertale

Det er noe ondskapsfullt som har tilhold i herregården og det har en ondskapsfull plan. Nå får denne ansamlingen av mennesker kun fire dager på seg på å finne ut av mysteriet, eller dø. Haunted Mansion anno 2023 er en familiefilm myntet på de som venter på å komme i tenårene. Filmen er lettbeint, den er ikke spesielt skummel og tonen er jovial. Det føles som om den vektlegger spesialeffektene mer enn selve historien. Den flyter ikke så godt og den er ikke så strømlinjeformet som en slik familiefilm bør være. Det oppleves som at filmen ikke helt har struktur eller kontroll på hvor den vil og da blir det for tøysete.

Visuelt ligner spøkelsene på det vi har sett i eldre spøkelsesfilmer som Ghostbusters mer enn i skrekkfilmer som Insidious. De er ikke skremmende der de svever som hologrammer tatt ut fra en Star Wars-film. Selv om det er mange finurlige spesialeffekter virker det som at man har brukt alle pengene på godt betalte skuespillere som Owen Wilson, Jamie Lee Curtis, Danny DeVito og Jared Leto. Filmens alibi er å hinte til eksistensen av en temaparkattraksjon fremfor at noen hadde en virkelig god idé til en spillefilm.

Kunne ha vært en del Toro-film

I 2010 annonserte Guillermo del Toro at han skulle skrive, produsere og kanskje regissere en noe mørkere og skumlere filmvariant av Haunted Mansion-attraksjonen. Den gang var altså ideen bygget rundt det skumle. Dagens utgave fremstår verken som morsom eller skummel og da mister den sin funksjon. Og med sine to timer lange spilletid er den også i overkant lang.

Haunted Mansion er nå ute på DVD, 4K + Blu-ray som inkluderer Making The Haunted Mansion, 999 Happy Haunts, slettede scener samt Bloopers.