«Gutten og hegren» – vakker avskjed fra Miyazaki

5
Total vurdering

Dette magiske eventyret bruker fantasi for å finne svar på livets dypeste mysterier. Gutten og hegren er en oppvekstfabel og er et av Hayao Miyazakis mest personlige prosjekter.

PÅ KINO 24. NOVEMBER: Hvordan håndtere tapet av en mor? Hvordan finne håp i en verden ødelagt av krig? Og hvordan gi slipp på smertefulle minner for å gå videre? Disse spørsmålene utforsker den 82-årige japanske animasjonsmesteren.

Filmen henter inspirasjon fra Genzaburo Yoshinos roman fra 1937 med samme tittel, en av regissørens litterære favoritter. Filmen ikke er en direkte filmatisering, reflekterer den sentrale ideer fra boken, og hovedpersonen leser den i en nøkkelscene. Manuset  har også elemtenter av han egen oppvekst.

The Boy and the Heron | December 8, 2023 (United States) Summary: A young boy named Mahito yearning for his mother ventures into a world shared by the living and the dead. There, death comes to an end, and life finds a new beginning. A semi-autobiographica... Read all
Countries: JapanLanguages: Japanese

Oppbrudd og tap

Historien følger Mahito, en gutt som forlater Tokyo etter morens død under andre verdenskrig under bombing av byen. Sammen med faren flytter han ut til landsbygda, men den 12 år gamle gutten strever med å finne seg til rette på sitt nye hjemsted. Selv om faren ser ut til å komme seg raskt etter tragedien, kan ikke Mahito overvinne det enorme tapet.

En dag leder en mystisk hegre ham til et forlatt tårn midt i skogen, og gir ham falske håp om at moren er der. Mahito velger å følge fuglens instruksjoner i håp om å finne tilhørighet, da han ikke føler seg akseptert i sitt nye hjem.

Magisk portal

Det viser seg at tårnet er en portal til en magisk verden mellom liv og død, bebodd av fantastiske skapninger som symboliserer balansen mellom krefter. Gjennom reisen må Mahito fullføre et oppdrag som ikke bare gir innsikt i menneskets natur, men også lærer ham at smerte er nødvendig for vekst. Filmen utforsker også verdien av kjærlighet gitt uselvisk av andre, selv gjennom tilsynelatende ubetydelige handlinger.

Gutten og hegren har Studio Ghiblis tradisjonelle animasjonsstil. Den viser Miyazakis kreative design. Selv i sine aldrende år fortsetter han å overraske med fantasifulle elementer. Filmen avviker ikke mye fra studioets velkjente formel, men utforsker temaer som sorg og konsekvensene av krig på en subtil måte. Noen temaer kan nok være komplekse for yngre publikum. Derfor er det uforståelig at distributøren Arthaus svikter det yngste publikumet ved å tekste filmen i stedet for å dubbe den. Dette er en avgjørelse som gjør den betydelig vanskeligere tilgjengelig for barn.

Uavhengig av om dette markerer Miyazakis avskjed fra filmindustrien, er Gutten og hegren en emosjonell film med et verdifullt budskap om å skape et samfunn basert på harmoni og respekt.

5
Total vurdering