60 år siden: Tips til filmer og serier om attentatet på John F. Kennedy

60 år har gått siden skuddene som drepte John F. Kennedy i 1963. Den antatte gjerningsmannen Lee Harvey Oswald ble drept to dager senere, men i filmens verden fortsatte spekulasjonene.

Kennedy ble sverget inn som president den 20. januar 1961 som den yngste til å bli valgt til embetet noensinne. To år senere ble han skutt og drept mens han kjørte i en åpen bil sammen med kona Jaqueline gjennom Dallas, Texas, 22. november 1963. Her er syv filmer og miniserier som omhandler attentatet på JFK eller som er beslektet til dette.

JFK – saken fortsetter

Jim Garrison (Kevin Costner) etterforsker drapet på president John F. Kennedy i Dallas i Texas i 1963. Garrison tviler sterkt på at FBI presenterer den fulle historien til offentligheten, og det han allerede vet og det han etter hvert finner ut leder ham til å tro at det er mer til historien enn det offentligheten blir fortalt.

Dette er utvilsomt den beste filmen om etterforskningen av drapet på JFK. Oliver Stone har vunnet Oscar for beste film og to ganger for beste regi for Platoon (1987) og Born on the Fourth of July (1990). Likevel blir stort sett JFK (JFK – saken fortsetter, 1991) ansett som hans aller beste film. Den vant kun Oscar for beste filmfoto og klipping og måtte se seg slått av The Silence of the Lambs (Nattsvermeren, 1991).

Se den på Netflix, Disney+ eller Viaplay

JFK Revisited

30 år etter sin filmsuksess JFK lagde Oliver Stone en slags oppfølgingsdokumentar. Her ser han på nytt på Kennedy-drapet i lys av bevismateriale som ikke lenger er hemmeligstemplet. Til å hjelpe seg har han et erfarent team bestående av kriminalteknikere, medisinske og våpentekniske eksperter, historikere og vitner.

JFK Revisited (2021) er en høyst interessant dokumentar som først oppsummerer hendelsene og saken. Deretter gjør Oliver Stone et nytt dypdykk og undersøker Warren-rapporten og ny informasjon som tidligere har blitt hemmeligholdt. Dette muliggjør et nytt blikk på saken og en grundig gjennomgang av elementer som har blitt dekket over. Tror du på konspirasjoner fra før blir du ikke mindre troende etter å ha sett denne. Dokumentarens fortellerstemmer tilhører skuespillerne Whoopi Goldberg og Donald Sutherland.

Se JFK Revisited på Filmoteket, Blockbuster eller SF Anytime

Interview With The Assassin

Ron Kobeleski, en arbeidsløs kameramann, har nettopp snublet over sitt livs scoop. Den sky, gamle naboen hans, Walter Ohlinger, har avslørt en hemmelighet. Naboen hevder at det var han som avfyrte de dødelige skuddene mot president John F. Kennedy. Men forteller han virkelig sannheten? Mens Ron og Walter er på leting etter det eneste vitnet som kan bekrefte historien, øker presset på de begge.

Neil Burger er kjent for større blockbustere som The Illusionist (Illusjonisten, 2006) og Divergent (2014), men karrieren startet med mockumentaren Interview With The Assassin (2002). Kjernen i denne filmen er hvorvidt den bisarre og uforutsigbare Walter forteller sannheten eller ikke. Dette er en uavhengig film for de som elsker konspirasjonene rundt JFK-saken.

Filmen kan ikke strømmes for øyeblikket, men filmen har blitt gitt ut på DVD i Norge og kan kjøpes i nettbutikker.

Parkland

Denne filmen handler om timene og dagene etter drapet på John F. Kennedy i 1963. Da presidenten ble skadet av et skudd og brakt inn på Parkland Memorial Hospital i Dallas forandret alt seg for mange. De som ble sterkt påvirket og som portretteres i denne filmen er FBI-agentene, legene, Oswald-familien, Zapruder – mannen som filmet sekvensen hvor skytingen fant sted samt JFK sin familie.

Parkland (2013) var debutfilmen til Peter Landesman som senere laget Will Smith-dramaet Concussion (2015) og Liam Neeson-thrilleren The Secret Man (2017) som omhandler Watergate-skandalen. Parkland var produsert av Tom Hanks, hadde en solid cast med Zac Efron, Billy Bob Thornton, David Harbour, Paul Giamatti og Jacki Weaver. I dette tilfellet er filmen interessant og verdt å se, men den er langt fra like minneverdig som JFK.

Se den på Blockbuster eller SF Anytime

The Kennedys

De som heller foretrekker miniserieformatet fremfor spillefilmen, bør ta en titt på den åtte episoders serien The Kennedys (2011). Den skildrer den mektige Kennedy-klanens store triumfer og fryktelige tragedier på 1960-tallet. Den forteller den kontroversielle og mye omdiskuterte historien om amerikansk politikks mest berømte familie, men er også et portrett av en ekstremt turbulent periode i moderne tid.

Det er spesielt de to siste episodene som er aktuell i denne forbindelsen. De tar for seg den dramatiske hendelsen i Dallas og det skjebnesvangre attentatet på Bobby fem år senere. I de største rollene møter vi skuespillere som Greg Kinnear, Katie Holmes, Barry Pepper og Tom Wilkinson.

Serien er utgitt både på DVD og Blu-ray i Norge, men kan også strømmes på Blockbuster eller SF Anytime.

Bobby

Ville Bobby fulgt i sin brors fotspor og blitt president hvis han hadde overlevd attentatet? Filmen om presidentkandidat Robert F. Kennedys siste døgn må også inkluderes blant filmene om JFK ettersom deres skjebne hadde store likhetstrekk. 5. juni 1968 ankommer Robert Kennedy The Ambassador Hotel i California. Planen for dagen er klar: Valgkampen er førsteprioritet, og ved midnatt skal han tale til tilhengere og velgjørere.

I Bobby (2006) følger vi et tjuetalls personer som var på hotellet det skjebnesvangre døgnet. De fleste rollene er spilt av velkjente skuespillere som Anthony Hopkins, Demi Moore, Sharon Stone, Laurence Fishburne, Helen Hunt og William H. Macy. Også Martin Sheen spiller i sin sønn Emilio Estevez´ film som ble nominert til Gulløven i Venezia og som fikk en Golden Globe-nominasjon for beste drama. Den klarte derimot ikke å skape noen lignende effekt som Oliver Stones film.

Bobby kan sees på Viaplay.

Jackie

Jaqueline B Kennedy Onassis var gift med senator John F. Kennedy og ble førstedame under hans presidentperiode 1961-1963. Sammen fikk de datteren Caroline og sønnen John jr. Hun var en trendsetter innen mote og livsstil og satt i bilen sammen med sin ektemann da han ble skutt i Dallas.

Filmen Jackie (2016) er regissert av den chilenske filmskaperen Pablo Larrain som siden laget Diana-filmen Spencer (2021).  Jackie handler ikke om hvem som sto bak attentatet, men portretterer hendelsen i Dallas gjennom Jackies synsvinkel. Historien følger henne den første uken etter attentatet i medias søkelys, sorgen og forberedelsene til begravelsen. Filmen fikk gode anmeldelser og det ble flere ganger nevnt at dette var Oscar-nominerte Natalie Portmans beste rolleprestasjon til da.

Se filmen på Blockbuster, Viaplay eller SF Anytime