4K + Blu-ray «Barbie» – 5 filmer som inspirerte Barbie

Barbie er en megasuksess , men den hadde ikke vært filmen den er i dag uten manusforfatter og regissør Greta Gerwigs favorittfilmer.

Samtidig som Barbie er utgitt på DVD, Blu-ray og 4K går den fortsatt på kino 19 uker etter lansering. På kino har den blitt sett av over 662.000, noe som gjør den til årets mest sette film, og salgstallene for fysiske formater er nok også gode. Det meste har allerede blitt skrevet om denne usedvanlige filmen så hva er vel ikke mer naturlig enn å se nærmere på dens inspirasjon og det den hyller?

Som en kvinnelig Quentin Tarantino er ikke Greta Gerwig tilbakeholden med å fortelle om filmene som har inspirert henne. Her ser vi på fem av disse og oppfordringen er å se Barbie på nytt for deretter søke opp noen av Gerwigs populærkulturelle referanser.

2001: A Space Odyssey

I åpningsscenen ser publikum hvordan jenter kledd i 1950-talls klær leker med det man den gang kan karakterisere som klassiske dukker. Plutselig dukker Margot Robbie opp som en gigantisk menneskeliggjøring av den aller første Barbie-dukken fra 1959.

Scenen spiller på åpningsscenen i 2001: A Space Odyssey (2001: En romodyssé, 1968) hvor apemennesker slåss og knekker bein. I Barbie er Stanley Kubricks aper erstattet av unge jenter som nå knuser sine gammeldagse dukker. Til og med filmmusikken er identisk.

Se den på SF Anytime, Blocbuster eller Viaplay.

The Wizard of Oz  

The Wizard of Oz (Trollmannen fra Oz, 1939) er en annen film som Gerwig har blitt inspirert av. Her ønsker Dorothy seg til et sted bakenfor regnbuen og blir tatt imot som en heltinne. Denne filmen går faktisk på kino i Barbie Land.

I Barbie bor hovedpersonen allerede i et drømmeland, men må reise til den virkelige verden hvor hun ikke blir mottatt som noen heltinne. Og slik blir Barbie en slags omvendt The Wizard of Oz, men med mange likheter.

Se den på SF Anytime, Blocbuster eller Viaplay.

The Matrix

Da Barbie i filmen får flate føtter forklarer Weird Barbie at hun må velge mellom høye hæler eller Birkenstock sandaler. I filmen er valget et dilemma mellom skjønnhet og komfort samtidig som det blir et valg mellom Barbie Lan og den virkelige verden.

Samtidig spiller scenen på det klassiske dilemmaet til Neo i The Matrix (1999). Her må han velge mellom en blå og en rød pille. Tar han den blå vil alt fortsette som før. Tar han den røde vil han få vite sannheten om sin tilværelse.

Se den på HBO Max, Amazon Prime, SF Anytime, Blocbuster eller Viaplay.

Rocky

Etter at Ryan Goslings Ken har forlatt Barbie Land og oppdaget det mannlige i den virkelige verden, er det et sentralt element fra filmens verden som påvirker ham.

På et tidspunkt i den virkelige verden ser Ken plakater av Sylvester Stallone samt hans karakterer Rocky som bærer en heftig pels i et treningsstudio. Og i et ledd for å imitere den stereotypiske maskuline stilen i denne verden ikler Ken seg en stor pelskåpe. Dette var ironisk nok symbolet på velstand og rikdom på 1980-tallet.

Se Rocky (1976) på SF Anytime, Blocbuster eller Viaplay.

The Truman Show

En som bor i en lignende drømmeverden er Jim Carreys karakter i The Truman Show (1998). Truman ble som barn adoptert av en TV-stasjon og siden har hans liv vært et 24-timers liveshow. Mens alle rundt ham er skuespillere er Truman den eneste som ikke vet dette.

Gerwig så The Truman Show på nytt før hun laget Barbie og hadde en samtale med regissør Peter Weir der han snakket om hvordan han filmet den og hvordan de klarte å få filmen til å fungere. Likheter mellom disse filmene er derfor store.

Se den på Netflix, SF Anytime, Blocbuster eller Viaplay.

Øvrige filmer

Noen andre filmer som Greta Gerwig og Barbie leker og harselerer med er blant annet følgende filmer;

Twentieth Century (1934)

Gold Diggers of 1935 (1935)

Modern Times (1936)

His Girl Friday (1940)

The Philadelphia Story (1940)

A Matter of Life and Death (1946)

The Red Shoes (1948)

An American in Paris (1951)

Singin’ in the Rain (1952)

The Earrings of Madame de… (1953)

Rear Window (1954)

Oklahoma! (1955)

Mon Oncle (1958)

The Ladies Man (1961)

The Umbrellas of Cherbourg (1964)

The Young Girls of Rochefort (1967)

PlayTime (1967)

Model Shop (1969)

The Godfather (1972)

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Saturday Night Fever (1977)

Grease (1978)

Heaven Can Wait (1978)

All That Jazz (1979)

The Shining (1980)

And the Ship Sails On (1983)

Splash (1984)

Pee-Wee’s Big Adventure (1985)

Top Gun (1986)

Wings of Desire (1987)

Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)

The Truman Show (1998)

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020)

Zack Snyder’s Justice League (2021)the s