Gard B. Eidsvold i «Quislings siste dager» Foto: Agnete Brun, Paradox Film

Trailer: Se de første bildene fra Erik Poppes «Quislings siste dager»

Erik Poppes «Quislings siste dager» får kinopremiere 13. september neste år.

I fortellingen om Quislings siste dager, får vi et fortettet innblikk i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil. Vi kommer tett på Vidkun Quisling i møte med sin sjelesørger Peder Olsen, gjennom fangenskap og rettsak, frem mot den endelige dommen og henrettelsen 24. oktober 1945.

Prosjektet har sitt utspring i en omfattende research og et unikt kildemateriale og omfatter både en kinofilm og en TV-serie som blir å se på TV2. Blant kildene er en dagbok presten Peder Olsen skrev fra sine dager som Quislings fortrolige, fra arrestasjonen og fram til henrettelsen. Peder Olsen var én av Quislings to sjelesørgere i fengslet.

Nå er den første traileren og de første bildene og av Quisling klare, i Gard B. Eidsvolds skikkelse. I øvrige roller tolkes Peder Olsen av Anders Danielsen Lie, Lisa Loven Kongsli spiller Peder Olsens kone og Lisa Carlehed spiller Maria Quisling.

Gåten Quisling

– Vidkun Quisling er en gåte for oss. Peder Olsens dagbøker viser at han kjempet en desperat kamp for å redde sitt liv og sitt ettermæle, at han sto på sitt, men i møtene med sin sjelesørger, på cella, ble han presset til bristepunktet, sier regissør Erik Poppe, og fortsetter:
– Å tolke Quisling er en formidabel oppgave. Jeg er utrolig glad for at Gard sa ja til dette. Han har vært dypt dedikert til oppgaven og har kvaliteter som gjør at han trer skremmende godt frem som Quisling på det store lerretet. Det er ekstra gledelig for meg at skuespillerprestasjonene har blitt spesielt uthevet i alle tilbakemeldingene fra testvisningene vi har hatt, sier Poppe.

Om filmen

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives.

I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling (Gard B. Eidsvold). Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen (Anders Danielsen Lie). Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen i stand til å angre?