4K + Blu-ray «In the Line of Fire» – Konspiratorisk trettiåring

I forbindelse med 60-årsmarkeringen av drapet på John F. Kennedy er det ytterligere en film som må trekkes frem i lyset. In the Line of Fire (I skuddlinjen, 1993) ble lansert på norske kinoer høsten 1993 og spørsmålet er om den fortsatt står stødig etter tre tiår.

To år før den store seriemorderbølgen startet i Hollywood med Seven (1995) var det et annet rovdyr som preget kinolerretet. In the Line of Fire er en konspiratorisk thriller som den gang spilte på at det hadde gått 30 år siden drapet på John F. Kennedy. I filmen forsøkte en ny drapsmann å drepe datidens presidenten, men i skuddlinjen befant det seg en urokkelig agent.

Tidligere JFK-livvakt

Secret Service-agenten Frank Horrigan (Clint Eastwood) befant seg ved JFK sin side under attentatet i 1963. Nå har den den ensomme ulven i 50-årene trappet ned og fått seg en ny partner. Til Franks irritasjon er ferskingen Al (Dylan McDermott) en familiefar som møter opp for seint. Da de får et tips om å følge opp et varsel, finner Frank et urovekkende alter med avisutklipp og bilder fra drapet på John F. Kennedy. Det viser seg at skikkelsen som har leid stedet har vært død i mange år og neste dag er stedet tømt. Det eneste som gjenstår er et bilde fra Kennedys bilkortesjen med Frank ved siden av bilen.

Det viser seg at Frank var en av livvaktene til Kennedy som ikke klarte å forhindre drapet i 1963. Han var Kennedys beste sikkerhetsvakt som fortsatt henger med. I en scene minnes Frank den sorgfulle dagen da John F. Kennedy ble skutt. Med en tåre i øyet føler han seg fortsatt skyldig for at han ikke reddet presidenten. Denne skyldfølelsen er det som Booth, med referanse til drapsmannen til annen president,  bruker i sine telefonkonfrontasjoner med Frank. Åpenhjertig forteller Booth hvordan han planlegger å drepe den nåværende presidenten. Frank er ubrent gammel agent med et omdiskutert rykte, men han trenger å bli en del av vaktmannskapet til presidenten for å avverge attentatet.

Dirty Harry-kopi

Til tross for at Frank Horrigan er en aldrende agent har han fortsatt tæl. I åpningsscenen møter de et knippe karer som bedriver en lysky affære. Det ender med at Frank trekker frem sin 44. magnum og plaffer dem ned med iskaldt blod. På utilslørt vis hinter karakteren og hans våpen til Eastwoods velkjente Dirty Harry-karakter. Og slik etableres Frank som en beintøff agent som bruker røffe metoder.

60 år siden: Tips til filmer og serier om attentatet på John F. Kennedy – CINEMA

Historien var inspirert av virkelighetens agent Clint Hill som fulgte bilen til Kennedy det skjebnesvangre døgnet i 1963 og for første gang samarbeidet Secret Service med en filmproduksjon. Med store doser kreativ frihet utvikler filmen seg til en katt-og-mus lek mellom Frank og den gryende attentatmannen Booth. På interessant vis påpeker Booth hvordan presidentens agentene ble kritisert i Warren-rapporten. Booth sier han er Franks eneste venn og påpeker at det eneste de to har igjen er dette intrikate spillet mellom dem.

Flørtende sidehistorie

Parallelt med Fransk stadig mer frustrerende etterforskning følger vi også Booth i hans nøye forberedelser til attentatet. Mens presidenten er på valgturne lager Booth sitt spesielle og sirlig utformede våpen. Kan det ligge inspirasjon fra The Day of the Jackal (Sjakalen, 1973) her? I tillegg til spenning ønsket studiofolkene i Columbia at et tettere forhold måtte utvikles mellom Eastwood og Rene Russos karakter. Dermed serveres vi en flørtende sidehistorie med høy aldersforskjell, uhørt i dagens #metoo-tider.

Det er flere herlige filmreferanser i denne filmen. «You are too old for this shit», sier sjefen til Frank på et tidspunkt uten at referansen til Lethal Weapon (Dødelig våpen, 1987) forsøkes å holdes skjult. I tillegg til å være en forsmak på 1990-tallets seriemorderfilmer spiller den også på Dirty Harry-filmene. Den unge og følsomme partneren til Frank er ikke laget av samme kaliber som de beinharde etterforskerne på 1970-tallet.

Har filmen holdt seg?

Mens filmen er 30 år startet ideen til den allerede på 1980-tallet. Den gang var Dustin Hoffman i en periode tilknyttet prosjektet før han etter hvert avslo for å gjøre Rain Man (1988). Den er langt fra datert og Ennio Morricones filmmusikk fungerer fortsatt fint. I dag oppleves den fortsatt som en solid thriller og holder seg godt til tross for sin alder. Ikke minst klarte den gang en aldrende Eastwood, han fylte 93 år tidligere i år, å vise at han fortsatt kunne henge med blant sine yngre skuespillerkollegaer. Booth er et livsfarlig rovdyr som klarer å skape stor spenning og konspirasjonen blir stadig større underveis.

Wolfgang Peterson døde i en alder av 81 år i fjor høst. Tyskeren var velkjent for Das Boot (Ubåten, 1981) som utvilsomt er en av de beste filmene lagt til andre verdenskrig. Deretter laget han perler som The NeverEnding Story (Den uendelige historien, 1984) og senere den undervurderte sci-fi filmen Enemy Mine (1985) før han dro til Hollywood og laget stadig større blockbustere som Outbreak (1995), Air Force One (1997), The Perfect Storm (2000), Troy (2004) og Poseidon (2006). Det var Eastwood som var stjernen i In the Line of Fire og som godkjente Peterson. Og den er nok kanskje hans beste Hollywood-film.

In the Line of Fire er tilgjengelig på 4K + Blu-ray.