Foto: Geir Kamsvåg

– Prime Video skal satse på norsk innhold, sier Karin Lindström

– Prime Video satser på Norge og Norden. Det vil annonsert flere norske filmer og serier det kommende året, sier Karin Lindström som har tittelen Head of Originals Nordics.

Karin Lindström er tjuefem års erfaring fra tv-bransjen, og nå skal Prime Video satse på mer norskprodusert innhold. Også kinoene vil dra nytte av denne satsingen forteller hun. Det betyr at deres egne filmer vil kunne komme på kino og at de strømme norske kinofilmer.

– I dag har vi et samarbeid med Nordisk Film. Vi har nettopp lansert filmene deres hos oss i høst, og det har gått veldig bra. Så jeg tror det er veldig viktig for oss å samarbeide med filmdistributørene. Jeg tror at vårt publikum treffer filmelskerne. Når man konsumerer Prime Video sitt innhold, ser man like mye film som man ser serier. Så jeg synes det er veldig spennende og jeg synes filmen er et veldig fint supplement til seriene vår.

Samtidig er det ikke bare lykke i strømmeverdenen. Viaplay har stor økonomiske problemer, er strømmefesten over?

– Vi kan egentlig ikke sammenligne oss med alle andre strømmetjenester. Vi er så nye på markedet. Men vi ser veldig positivt på fremtiden. Vi ser at vi veldig raskt har fått god kontakt med det norske publikummet. Det kommer nye kunder til oss hver måned som utforsker utvalget vårt, både filmer og serier. Da er det både det vi har gjort i virkeligheten og uten manus, men også filmene og dramaseriene våre. Jeg tror vi alltid må fokusere på sluttkunden. Jeg tror LOL som vi lanserer nå er et godt eksempel på det. Skal du drive med humor, må du ha de absolutt beste og kjente komikerne på det lokale markedet. For oss er det et bevis på at vi virkelig ønsker å nå det norske publikummet. Jeg håper vi vil gjøre det med filmene våre også.

The Boys som jakter korrupte supermennesker er en av Prime Videos suksesser. Serien er basert på tegneseriebladene fra Garth Ennis.

Skal satse stort

Er det et valg du har tatt å investerer mer i reality enn i filmer og serier?

– Det er egentlig mer et tidsproblem. Jeg har jobbet i to år og det har min kollega Andreas Bakka Hjertø også. Vi har sakte bygget opp vårt nordiske innhold som et supplement til vårt internasjonale innhold. Men vi ser at Norden har gått veldig bra. Derfor vil vi fortsette å investere i lokalt innhold. Grunnen er at unscripted er litt raskere å produsere enn en dramaproduksjon. Vi komme  til å presentere mer norsk innhold, inkludert dramaer og filmer.

Er det noen forskjell på det svenske, danske og norske markedet?

– Jeg vil si det. Da vi begynte å produsere lokalt innhold, hadde vi mye fokus på Sverige. Men nå har vi også fokus på Norge og Danmark. Vår strategi er å ha lokalt innhold i både Sverige, Danmark og Norge.

Hvor mye skal satses lokalt i Norge?

– Jeg har faktisk ikke noe tall på hvor mye vi investerer eller hvor stor prosentandel. Men i rollen min er jeg veldig kreativ og jeg vil finne de riktige prosjektene. Vi snakker mye med norske produsenter om hva vi skal ha som skiller seg ut, er det unikt og når også et stort publikum? Da snakker vi mye om å finne en kjent personer som den norske befolkningen allerede vet om. Eller at vi finner en person som Sigrid Bonde Tusvik med disse ti komikerne i LOL. Vi vet at det norske folk umiddelbart blir nysgjerrige når de ser plakaten.

Sigrid Bonde Tusvik leder den norske versjonen av «LOL: Den som ler sist» på Amazons strømmetjeneste Prime Video.

Du må tenke forbrukeradferd når du tilpasser en TV-serie eller en film til en strømmetjeneste. Da handler det mye om hvordan du forteller historien. Du må sette premisset på tre sekunder. Og du har omtrent tre minutter på deg på en eller annen måte å få kontakt med publikum. Det er litt som om du setter premissene og hensikten med hele serien på tre minutter.

Norsk fokus

Når dere lager en norsk produksjon, tenker dere også at den må et nordisk publikum?

– Nei, det viktigste for oss er at våre norske prosjekter fungerer i Norge. Vi mye erfaring i alle landene der vi produserer lokalt. Som Italia, Tyskland og Spania. Vi har fokusert på det lokale publikummet . Men hvis du lager en god film når den også ut. Vi lanserte en film kalt Culpa Mia i sommer som er en spansk film. Det gikk veldig bra her i Norge også.  Altså en ikke-engelsk film.

Går dere aktivt ut og søker prosjekter?

– Det er nesten alltid produsentene som kontakter oss.

Hvor store er budsjettene du opererer med på en norsk produksjon?

– Jeg pleier ikke å kommentere det. Vår ambisjon er å finne riktig budsjett for riktig prosjekt. Der må vi samarbeide om hvordan vi best finansierer et prosjekt. Jeg synes filmmarkedet er veldig spennende i Norge. Vi pleier å si at vi er en strømmetjeneste som ønsker å samarbeide. Så hvis en norsk produsent kommer til meg med en film og sier dette… Denne kjøpte NRK og denne kjøpte TV2 – er vi fortsatt veldig positive til å samarbeide om en tittel. Det synes jeg nordisk samarbeid er et tegn på. Vi liker å samarbeide. Jeg tror publikum finner de beste prosjektene uansett.

Hvor mange norske produksjoner har du tenkt å gjøre på en sesong?

– Det er ikke noe tak. Jeg kan gjøre så mange eller så få jeg vil. Vi tar mye utgangspunkt i rett prosjekt i rett periode. Vi synes det er viktig at vi finner en sammenheng med publikum. Det må vi gjøre hele tiden. Noen måneder er det veldig internasjonale titler. The Lord of the Rings: The Rings of Power gjorde det veldig bra her i Norge da vi slapp den. Vi har hatt et par lokale lanseringer. Denne høsten har vi for eksempel sluppet Girls of Oslo. Det var et veldig morsomt, spennende prosjekt å prøve. Kan en talentdrevet virkelighet fungere for oss i Norge også? Og det gjorde det.

Så langt i Norge har Netflix vært dominerende?

De var de første i verden. Deres første norske original ble laget med Lillyhammer. Det jeg tenker på er at det å være nummer to alltid er vanskelig. Hvordan tenker du om å ta markedsandeler fra Netflix?

– For oss handler det mye om å etablere Prime og arbeide langsiktig og ta utgangspunkt i den norske forbrukeren.

Vi vet at det norske folk elsker film. Med MGM har vi klart å få enda flere filmer på tjenesten vår. Jeg tror vi må ta utgangspunkt i publikum. Hvis vi fokuserer på det publikum trenger, så vil vi vokse.

Krigsfilm

Ser vi historisk på det, er Norge en veldig sterk på kino. Nordmenn har historisk sett gått nesten dobbelt så mye på kino som svensker.

– Jeg er veldig imponert over at man i Norge klarer å lage action og en katastrofefilm, som vi aldri har sett i Sverige. Det er ingen svensk film som har gjort det så bra som de norske filmene. Så jeg synes det er veldig imponerende. Jeg tror det vil fungere veldig bra på tjenesten vår også.

–Det tryggeste du kan lage i Norge er krigsfilmer?

– Vi har ikke det markedet i Sverige. Jeg jobber faktisk med det nå, men det er et prosjekt som fortsatt er hemmelig. Jeg tror at de norske krigsfilmene ikke bare har lykkes med å fange et stort publikum, men at de også lykkes med å skildre det menneskelige. Det er ikke bare krigen, det er virkelig karakterer, karakterhistorier, gode regissører som får frem menneskene bak krigen. Det synes jeg er utrolig spennende. Jeg er veldig glad for å kunne jobbe med de utrolig dyktige produsentene og regissørene i Norge.

Hvor mange norske produksjoner blir det i 2024?

– Jeg kan faktisk ikke bekrefte det tallet, men jeg kan fortelle litt om hva vi har gjort det siste året. Fra 22. november ifjor til  23. desember i år har vi laget 31 nordiske produksjoner. Det er mye. Ja, på bare 13 måneder.

Og nå gir dere gass midt under krisen?

– Ja, og det er mange gode eksempler på at folk vokser, selv i en lavkonjunktur. Og jeg tror det er dit vi skal også, nå er det trist det som skjer på Viaplay, og det er trist at folk taper. Jeg har jobbet i Norge i Rubicon som administrerende direktør, så jeg kjenner virkelig produsenter og produksjonsselskaper når det er tøffe tider. Men jeg tror ikke vi ser noen tegn til at markedet er mettet. Det norske publikum konsumerer mer levende bilder enn noen gang før.