Æres-Gullbjørn til Scorsese i Berlin

Martin Scorsese får Æres-Gullbjørnen i februar på filmfestivalen i Berlin for sine bidrag til den globale filmen.

Neste års filmfestival i Berlin er den 74. i rekken og den første av de store tunge filmfestivalene, Festivalen beskriver Scorsese som  «en av de mest innflytelsesrike filmskaperne i kinoverdenen». Han vil bli overrakt Æres-Gullbjørnen ved en gallaseremoni i den tyske hovedstaden i 20. februar.

«For alle som betrakter filmen som kunsten å forme en historie på en slik måte som er både helt personlig og universell, er Martin Scorsese et forbilde uten sidestykke,» sier festivalsjefene Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian i en uttalelse.

«Hans filmer har fulgt vår historie som tilskuere og mennesker, karakterene hans har levd og vokst i oss, hans syn på historien og menneskeheten har hjulpet oss til å forstå og stille spørsmål ved hvem vi er og hvor vi kommer fra.»

De la til at det «er en stor glede å ønske velkommen til en god venn av festivalen igjen og tilby ham vår mest prestisjefylte pris».

Utover hans egne prisvinnende filmer som «Taxi Driver», «Raging Bull» og «The Wolf of Wall Street», berømmet festivalen Scorseses innsats for å gjenopprette og distribuere klassiske filmer.

I år tildelte festivalen sin Æres-Gullbjørnen til Steven Spielberg. Berlinalen, som går 15.-25. februar, rangerer sammen med Cannes og Venezia blant Europas beste og viktigste filmfestivaler.