Blu-ray: «Sulis 1907» – Rekordrask lansering på Blu-ray

Med sine nærmere 160.000 besøkende må Sulis 1907 kunne anses som en god kinosuksess. På rekordtid, under to måneder etter kinolansering, ble dessuten dens Blu-ray og DVD utgitt i god tid til julesalget.

Like raskt gikk det derimot ikke for produksjonsselskapet Storyline NOR som har jobbet med prosjektet i tolv år før produksjonen led av nedstengning under pandemien med påfølgende økte kostnader. Manus er skrevet av Christopher Grøndahl som også var manusforfatter på storsuksessen Kampen om Narvik (2022). Regi er ved Nils Gaup som har vært en av de mest markante regissørene i nærmere fire tiår. Filmens begynnelse er løst med en prolog hvor hovedpersonens mor har fortellerstemmen.

På kollisjonskurs

Som tiåring selges Konrad Nilsson (Otto Fahlgren) som arbeidskraft til en storbonde (Reidar Sørensen), men må jobbe gratis på gården til han blir myndig. Da Konrad fyller 16 vil han ikke lenger finne seg i situasjonen og rømmer gården. Etter hvert søker han arbeid i Sulitjelmas gruver, riktignok med læringlønn.

Svensken Wennström (Simon J. Berger) med ingeniørkunnskap fra USA ankommer samtidig gruvebyen for å holde orden på arbeiderne. Wennström ser muligheter i unggutten Konrad og sørger for å gi ham voksenlønn og arbeid i Hanken, den tøffeste gruven i området. Men selskapet har krav om profitt og Wennström har baktanker med Konrad. Snart skal svenskens arbeidsmetoder havne på kollisjonskurs med gruvearbeiderne.

En slags westernfilm

Sulis 1907 handler om en ung manns ferd inn i voksenlivet. Han lever i en hard tid og havner i et enda tøffere gruvemiljø der det utvinnes kobber og svovelkis. Hovedpersonens drivkraft og Konrads store drøm er å spare opp nok penger til å ta Amerika-båten og få et nytt liv. Dessverre er han ung og naiv. Før han vet ordet av det har han blitt overtalt, utnyttet og har viklet seg inn i en etter hvert negativ spiral som får store konsekvenser.

Western er en film hvor handling er lagt til den amerikanske ville vesten på 1800-tallet. Sulis 1907 er ingen westernfilm der den er lagt til gruvedrift i overgangen til 1900-tallets Nord-Norge. Dog kan den sees på som en beslektet variant av en avsidesliggende gullgraverby i Amerika da det flittig pekes til sjangerens kjennetegn og ikonografi. Wennström er ikledd frakk, svart cowboyhatt og bærer revolver der han kommer ridende på hest. Også filmmusikken illuderer noe fra den velkjente sjangeren. Underveis får man med gruvens direktør og funksjonærer assosiasjoner til Gene Hackmans ondsinnede western-karakterer.

Dialektvariasjon

Mens det trekkes likhetstrekk mellom svenske Wennström og profitt blir de norske gruvearbeiderne filmens kollektive helter. I motsetning til amerikansk vranglære lever nordmennene i pakt med naturen og har kjennskap til fjellet og gruvene. Som et variert kobbel har de ulike dialekter uten at det føles feil. Stig Henrik Hoff og Mads Sjøgård Pettersen fronter det nordnorske mens Kristoffer Sagmo Aalbergs Carl snakker trøndersk. Rasmus, lederen i Haken, snakker mer bokmål og leveres med herlig skuespill fra Rune Temte. En altfor lite brukt skuespiller i norsk film og som gir filmen og historien pondus!

I sentrum står mangel på rettigheter og maktmisbruk. Det handler om falske løfter og penger samt spørsmål om hvor ens lojalitet ligger. Det er en litt kronglete vei for filmens helt. Det skyldes ikke bare rovdrift og livsfarlige forhold, men det har kanskje en sammenheng med filmens svært mange produsenter? Teller man antall produsenter og de svært mange andre produsentene av variert grad kan man forstå at flyten i historien noen ganger lugger. Og hadde det ikke vært litt enklere med en mer fengende tittel? Det er jo tross alt ikke en velkjent historie blant nordmenn.

En rød tråd

Det ligger en rød tråd gjennom Gaups filmografi fra debuten og frem til Sulis 1907. Slik som i Veiviseren (1987) hvor en gutt redder sitt folk fra inntrengere, er det også her en ung gutt som skal bli de undertryktes redningsmann. Og som i Kautokeino-opprøret (2008) begynner motstand i Sulitjelma godt hjulpet av oppvigleren Helene Ugland. Sulis 1907 kan dessuten sees på som et nordisk svar på den ville vesten, og dermed bærer den likheter til Gaups fransk-amerikanske Tashunga (1996) med James Caan og Christopher Lambert. Jeg minnes ikke sistnevnte som noen god film, men fikk stor trang til å se den på nytt etter Sulis 1907.

Som senere års norsk film satser også Sulis 1907 stort på det storslåtte. Her pøses det på med eksotiske norsk natur og spektakulære villmark, og Ikke bare som en gimmick for et internasjonalt salg, men fordi det hører til i historien. Og ikke minst gjengir Blu-ray utgaven dette på godt vis. Tidskoloritt er god og vi lar oss reise i tid gjennom filmens gamle bygninger og kulisser. Autensitet er ivaretatt og scenene fra gruvene er innspilt i virkelige gruver på Røros.

Sulis 1907 er nå tilgjengelig på DVD og Blu-ray.