Kelsey Grammer: – Frasier Craner har blitt en del av meg

I nesten 40 år har Kelsey Grammer spilt Frasier Crane, så for publikum er Grammer og Crane nærmest ett og det samme. Nå gjør de begge sitt comeback i en ny sesong på SkyShowtime. Cinema benytter anledningen til å snakke med Grammer om suksessen til Frasier.

Uten å ty til overdrivelse er Frasier Crane en av de største tv-karakterene gjennom tidene, og absolutt en av de mest sjarmerende. Siden debuten på den tredje sesongpremieren av Cheers i 1984, har Crane nesten alltid vært på TV, fra åtte sesonger i Cheers til elleve sesonger på sitt eget titulære show frem til 2004.

At han nå gjenoppstår på SkyShowtime er resultatet av en lang prosess, forteller Grammer:

– Vi planla å prøve å bringe Frasier tilbake for nesten seks år siden og begynte å diskutere hva det ville innebære, hvordan vi skulle produsere det, og hva historien skulle være. Det møtte litt motstand først på grunn av kompleksiteten i avtalen som måtte inngås med alle de tidligere partnerne i showet. Men når vi først kom over den kneika og fikk historien på plass, var folk veldig positive til den.

– Dette showet er en av de største suksessene i tv-historien på nettverk. Hvorfor tror du det?

– Jeg tror det er fordi det handler om karakterer vi kjenner igjen. All god underholdning dreier seg om noen du kjenner igjen, noen som er som deg selv. Alle har en sær bror, venn eller far. Alle har vært i situasjoner der de prøver å finne kjærlighet, og livet går ikke alltid som planlagt. Så Frasiers liv er ikke annerledes enn vårt eget.

– Hva er den største forskjellen mellom dagens Frasier og nittitallets Frasier?

– Forskjellen på Frasier i dag er at han er litt mindre eksentrisk. Han er mer komfortabel i sin egen kropp, har blitt voksen og har færre ting å bevise. Han leter fortsatt etter kjærlighet, ønsker å finne den perfekte matchen, men hans bakkekontakt er ikke alltid like solid – han strever med å forstå hvor han hører hjemme i universet. Så han er ikke like eksentrisk som før.

– Forskjellen på Frasier i dag er at han er litt mindre eksentrisk, sier Kelsy Grammer som i den nye seosngen prøver å gjenoppbygge forholdet til sønnen

Nye utfordringer

Frasier får nye utfordringer hver gang han snur seg. I den nye sesongen skal han komme nærmere sønnen Freddy (Jack Cutmore-Scott), for å ta igjen den tapte tiden.

– Sliter han med forholdet til sønnen?

– Vel, forholdet til sønnen er kjølig, litt distansert. De har vokst fra hverandre, på samme måte som faren og Frasier gjorde i forrige sesong. Det er nesten en reinkarnasjon av det forrige forholdet.

– Når du har spilt en karakter så lenge, blir han en del av deg?

– Absolutt. Frasier er i stor grad mine egne fantasier. En forfatter skrev de første ordene for ham, men jeg fylte ut de tomme feltene. Når jeg går inn i rollen, er det som å ta på meg min favorittpysjamas.

Kelsey Grammer har hatt en lang karriere innen film, TV-serier og teater. Teateret er hans største kjærlighet hvis han må velge:

– Jeg elsker alt; filmer, TV-serier, men det mest utfordrende er teater. Alt skjer i øyeblikket. Forholdet til publikum er i dine hender, i øyeblikket. Det er det morsomste å gjøre. Det flotte med sitcom er multikamera-formatet. Det er så nært teater som du kan komme og gir fortsatt friheten til å bruke flere vinkler og kameraer. Så du kan dekke forestillinger på en måte som ikke er mulig i live teater.

Kelsey Grammer (Frasier), Jess Salgueiro (Eve) og Jack Cutmore-Scott (Freddy) i den nye Frasier-serien. Foto: SkyShowtime

– Hvor tett jobber du med manusforfatterne?

– Jeg har jobbet tett med dem, men jeg liker ikke å krysse linjen for mye. Jeg vil sikre meg at forfatterne har det de trenger. De har gjort en fantastisk jobb. Vår oppgave som skuespiller i serien er å si hva karakteren ville si eller ikke kunne si, og deretter finner vi en annen måte for ham å si det på som virker naturlig for Frasier.

– Hvor avgjørende er regissøren i en sitcom som denne?

– Veldig få mestrer produksjonsstilen med multikameraer virkelig godt, og Jimmy Burrows er den beste. Folkene som har sluttet seg til oss denne sesongen er alle virkelig dyktige. Det store trikset for en regissør i en sitcom er å ikke bremse opp.

– Blir det flere sesonger?

– Vel, vi har ikke fått en bestilling for en ny sesong ennå. Vi har diskutert det, det tar litt tid å forberede seg til en sesong. Så vi vil gjerne få avklaring ganske snart. Jeg tror det er en fremtid for showet, jeg tror folk vil se flere episoder.