Gøteborg filmfestival hedrer Ewan McGregor

Skotske Ewan McGregor mottar årets ærespris på filmfestivalen i Göteborg. Trainspotting, Moulin Rouge! og Star Wars (Obi-Wan Kenobi) er blant de rundt 75 filmene som den 52 år gamle skuespilleren har dukket opp i.

Jonas Holmberg, festivalens kunstneriske leder, beskriver McGregor som «et androgynt symbol på «Cool Britannia»-æraen.
«Et romantisk ikon for millenniumsgenerasjonen og en sabelsvingende franchisetaker ved galaksens popkultursenter. Men fremfor alt er han en utrolig dyktig artist», sier Holmberg i en pressemelding.

Under årets festival vises et Ewan McGregor-retrospektiv, men også hans siste film: Mother, couch, som får nordisk premiere på festivalen. Filmen er basert på Jerker Virdborgs roman «Mamma i sofa» og er regissert av svenske Niclas Larsson. Den er en humoristisk absurdistisk, men også truende og eksistensielt utfordrende historie hvor en sta matriark som nekter å forlate familiens møbelbutikk og setter seg i sofaen og nekter å reise seg.

Ewan McGregor besøker festivalen, som varer fra 26. januar til 4. februar, og tar imot prisen på stedet. Gøteborg filmfestival er Skandinavias største filmfestival.