«Poor Things» – et visuelt fyrverkeri og gripende mørk komedie

5
Total vurdering

Poor Things utfordrer konvensjonene og byr på et overflødighetshorn av oppfinnsomhet. Den er rett og slett stor filmkunst.

PÅ KINO 12. JANUAR: Filmen, basert på Alasdair Grays roman med samme navn, er en skrudd fabel med Yorgos Lanthimos’ karakteristiske preg. Regissøren bak Dogtooth, The Lobster og The Favourite imponerer nok en gang ved å gi oss et fantasyunivers visuelt påvirket av Tim Burton og Terry Gilliam. Den ekstreme humoren i Tony McNamaras manus tilfører en ekstra dimensjon til historien.

Dette eventyret tar oss med på en reise fra Portugals fargerike, nesten kunstige landskap til Londons dystre grå, etter at hovedpersonen har oppdaget seg selv og gjennomgått en eksistensiell krise ved å være vitne til menneskets mest sjofle ondskap.

Poor Things | December 22, 2023 (United States) Summary: The incredible tale about the fantastical evolution of Bella Baxter; a young woman brought back to life by the brilliant and unorthodox scientist, Dr. Godwin Baxter.
Countries: Ireland, United Kingdom, United StatesLanguages: English, French, Portuguese

Syk vitenskap

Etter å ha hoppet fra toppen av en bro, dukker liket av en kvinne med ukjent identitet opp i laboratoriet til Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe), en anerkjent vitenskapsmann besatt av å leke Gud. Der, på det eksentriske operasjonsbordet, kommer den gåtefulle unge kvinnen, Bella (Emma Stone), til live etter å ha gjennomgått en operasjon som trosser alle naturlover.

Bella er en av hans mest ambisiøse kreasjoner, et eksperiment som søker å nøste opp og forstå menneskehetens dypeste mysterier ved å gi henne fysiske og intellektuelle evner tilsvarende en nyfødt. Hovedpersonen er nysgjerrig på å oppdage verden rundt seg, men hennes far/skaper har strengt begrenset henne for å kontrollere variablene i denne presise vitenskapelige testen.

Bellas reise med Duncan vekker hennes seksuelle lyst og hjelper henne å gjenvinne kontrollen over kropp og sinn.

Ankomsten av advokaten Duncan (Mark Ruffalo) i deres liv får Bella til å samle mot og sterkt motsette seg de strenge ordrene som har blitt pålagt henne siden opprettelsen. Hun er villig til å kreve sin selvstendighet og flykter fra London sammen med ham for å begi seg ut på en odyssé som tar dem fra Portugal til Frankrike.

Dette vanvittige eventyret gjennom hav og land blir en morsom og rørende reise for selvoppdagelse. Det fører henne til å utfordre de arkaiske normene i det patriarkalske samfunnet og innse at verden ikke er det perfekte stedet hun trodde hun kjente. Reisen vekker også hennes seksuelle lyst og hjelper henne å gjenvinne kontrollen over kropp og sinn. Dette fører til ubehag for hennes trofaste følgesvenn, som med et såret ego og lav selvtillit forsøker å gjøre livet hennes umulig ved å pålegge henne sine kvelende regler.

Willem Dafoe som Dr. Godwin Baxter i  Poor Things fremstår som en nytolkning av Frankenstein.

Fantastiske skuespillere

Emma Stone befester sin superstjernestatus med denne rollen. Hennes vågale skuespill bryter formen og lar henne utnytte sitt komiske og dramatiske talent samtidig. Filmen fungerer takket være den totale dedikasjonen til den Oscar-vinnende skuespillerinnen, som effektivt formidler uskylden, nysgjerrigheten og desillusjonen til karakteren sin mens hun reiser verden rundt på jakt etter sin egen identitet.

Mark Ruffalo imponerer virkelig og får deg til å mislike Duncan og hans maskuline skjørhet. Resten av rollebesetningen gjør en førsteklasses jobb i harmoni med Lanthimos’ vanvittige stil og tone, fra Willem Dafoe til Ramy Youssef, som spiller Max, hans ubetingede disippel. Jerrod Carmichael og Hanna Schygulla spiller et par om bord på et cruiseskip og åpner Bellas øyne for menneskenes grusomheter og verdens elendighet.

Emma Stone befester sin superstjernestatus med denne rollen. Hennes vågale skuespill bryter formen og lar henne utnytte sitt komiske og dramatiske talent samtidig.

Perfekt samspill

Selv om Poor Things er en filmopplevelse som krever litt tålmodighet for å fordype seg fullstendig i dens oppfinnsomme og uvanlige atmosfære, er det umulig å forbli likegyldig til filmens enorme visuelle og narrative budskap.

Dette ambisiøse prosjektet fungerer takket være det perfekte samspillet mellom rollebesetningen og regissøren. Poor Things er ikke bare et laboratorieeksperiment. Yorgos Lanthimos står frem som en usedvanlig visjonær regissør. Han er i stand til å gjøre oss ukomfortable, overraske, underholde og bevege oss samtidig. Han presser grensene og utforsker den menneskelige naturen.

Poor Things er en ekstraordinær mørk komedie som satiriserer samfunnets status quo gjennom en uvanlig og uforglemmelig historie om frigjøring og myndiggjøring.

5
Total vurdering