4K + Blu-ray: «Gran Turismo» – Overraskende valg av Neill Blomkamp

Noen ganger overgår sannheten fiksjonen og i dette tilfellet er det best med minst mulig forhåndskunnskap om både filmen og historien bak.

Jeg har spilt bilspill siden den første PlayStation-maskinen ble lansert, men til tross for en fersk og suksessfull oppsving av spillfilmatiseringer var jeg svært skeptisk til at en film basert på et bilspill kunne bli interessant nok. Men under overflaten var det likevel noen positive knagger som vekket interesse.

Neill Blomkamp

Den første er regissør Neill Blomkamp. Han ble en av Hollywoods mest etterspurte filmskapere etter den herlige dystopiske sci-fi filmen District 9 (2009). Deretter fulgte han opp med Elysium (2013) og Chappie (2015). Dessverre ble ikke sistnevnte møtt med like stor iver og hans to års arbeid med en Aliens-oppfølger med Sigourney Weaver samt en Halo-filmatisering ble kansellert. Under pandemien laget han derimot den selvfinansierte Demonic (2021) som for øvrig er utgitt på Blu-ray i Norge.

«Elysium» –  En annen planet – CINEMA

Neste oppdagelse er at dette ikke er en avart av velkjente bilfokuserte filmer i tradisjon med Fast & Furious eller Need for Speed. Dette er høyst uventet en biopic og en billøpfilm som følger god gammel tradisjon. På den ene siden har vi klassikerne med Grand Prix (1966) og Steve McQueen-filmen Le Mans fra 1971 som førte til periode med flere lignende filmer. Sistnevnte ble for øvrig gransket på interessant vis i dokumentaren Steve McQueen: The Man & Le Mans (2015). I nyere tid har vi fått en oppsving av retronostalgiske tilskudd med James Mangolds Ford v Ferrari (Le Mans ’66, 2019) og Michael Manns Ferrari (2023). Gran Turismo (2023) er riktignok i større grad myntet på et yngre publikum.

Marketsføringsstunt

Gran Turismo tar utgangspunkt i den britiske ungdommen Jann som ikke liker fotball som sin far og yngre bror. Jann er hektet på bilspillet Gran Turismo og siden han var ung har han drømt om å kjøre billøp. Samtidig har Nissans markedssjef Danny Moore (Orlando Bloom) en presentasjon for ledergruppen i Nissan hvor han presenterer en oppsiktsvekkende idé om at Gran Turismo-spillerne kan bli en ny målgruppe med bilkjøpere.

«Ford v Ferrari» – bilfilm av den gode, gamle sorten – CINEMA

Spillet Gran Turismo handler om å gjenskape og simulere mest mulig realisme fra racing. Moore ønsker å la de beste Gran Turismo-spillerne konkurrere for deretter plassere vinneren i et virkelig billøp. Nissan kan slik vekke drømmen til 80 millioner spillere. Da ledergruppen overraskende går med på hans forslag er hans neste utfordring å finne en instruktør som kan ta på seg oppdraget og sørge for at det hele går trygt for seg.

En biopic

Dette er en høyst annerledes film enn forventet. Den har en uvanlig tilnærming og det tar litt tid før den finner sin rytme og seeren forstår hva den forsøker å fortelle. Men etter dette kommer den klassiske historien med stadig økende spenningskurve. Det er en biopic som fungerer både som et slags reality program og en Rocky for ungdom der underdog Jann må kjempe mot umulige odds.

Blu-ray + 4K: «Uncharted» – en påkostet Indiana Jones-klone – CINEMA

Filmen har riktignok fått kritikk for å omskrive sentrale deler av historien. Hendelser har blitt plassert i et annet tidsforløp for å skape nødvendig dramaturgi og dramatikk. Den mest kritiske hendelsen i filmen fungerer til tross for kritikken derimot godt slik den presenteres i filmen. Som filmskaperen ønsker, mater filmen oss med spetakkel samtidig som den på frekt vis også klarer å trykke på emosjonelle knapper.

Hissig kamera

Mens historien om kampen mot alle odds kan virke høyst velkjent, er presentasjonen uvanlig. Publikum er vant til at alt som Hollywood lager i disse dager er skapt med green screen og datagrafikk. Det vi ser i Gran Turismo er derimot høyst virkelig. Blomkamp klarer å formilde fartsfylt spenning på en autentisk og høyst kreativ måte med bruk av påmonterte kamera som ligger lavt på asfalten. Og ikke minst klarer han å gjengi intensiteten under hissige dueller under billøpene. Som kreativt supplement veksles det med høythengende og raske droner som følger bilene i forrykende fart.

Det er riktignok en del datagrafikk som lager broer og visuelle overganger mellom gutterommets spillestol til virkelighetens bilstol. Slik blir filmen en slags moderne og virkelighetens variant av innovative Tron fra 1982. På lydsiden er det en kakofoni av motorbrøl fra de farts- og actionfylte scenene fra racerbanen. Resultatet er dramatikk, følelser og spenning som er temmelig godt sammensnekret.

Engasjerende, men raskt glemt

Archie Madekwe er en noe urutinert ung skuespiller og som Jann byr han ofte på et stivt blikk bak hjelmvisir. Det er karikerte roller både for Orlando Bloom som klassisk markedsføringsguru og David Harbour. Men det er Harbour med sin herlig tolkning av den forslitte «Karate-kid»-mentorrollen som hever underholdningsverdien et ekstra hakk.

Gran Turismo er en engasjerende og underholdende film mens den pågår, men blir nok dessverre raskt glemt. Dessuten vil den på et senere tidspunkt fremstå som et rart tilskudd i Blomkamps øvrige filmografi. Filmen er ute på 4K + Blu-ray og byr på ekstramateriale som utdyper den sanne historien om Jann Mardenborough og innblikk i de kreative valgene tatt av Blomkamp.